Thursday 26 July 2007

DA SE SJETIMO – 100 godina izviđaštva



Davne 1907. godine lord Bedn-Pauel okupio je grupu od dvadese-
tak dečaka da u praksi proveri ono što je zapazio za vreme burskih ratova, a to je da, ukoliko deca dobiju odgovorne zadatke upakovane u simbolički okvir, oni će ih izvršiti, prelazeći kao od šale preko svih prepreka na koje naiđu, i time nadograđivati sebe. Test-kamp je bio održan na ostrvu Braunsi u Velikoj Britaniji avgusta 1907. godine i na njemu su učestvovali dečaci različitih godišta i poreklom iz različitih porodica. Razlike koje su postojale uspeo je timskim radom da izbriše i među njima se rodilo prijateljstvo do kraja života.
Nakon ovog kampa odlučio je osnovati organizaciju čiji je cilj bio neformalna edukacija mladih kroz igru i rad i pomoći im da se formiraju kao ličnosti i jednog dana imaju konstruktivnu ulogu u društvu. Ovu organizaciju je nazvao skauting (izviđaštvo), po imenu kojim je zvao male kurire koji su mu pomogli kod opsade tvrđave Mafeking u burskom ratu. Ubrzo zatim je napisao i knjigu-priručnik u kojoj je detaljno objasnio suštinu i smisao ovakve organizacije i pristupa u obrazovanju mladih. Svetski skautski pokret danas broji preko 28 miliona članova u 218 zemalja (samo u pet zemalja ne postoji neki oblik izviđačke organizacije) i predstavlja najveću organizaciju mladih.
1. avgusta ove godine u 8 sati ujutru biće tačno 100 godina od kampa na ostrvu Braunsi i to je dan kada se u celom svetu slavi rođendan naše organizacije. Ovaj dan je simbolično nazvan Izviđačko svitanje i to je dan kada svi mi treba da obnovimo naš izviđački zavet i podsetimo se šta je to izviđaštvo, zbog čega smo izviđači i celom svetu pošaljemo jednu poruku – poruku mira. Cela 2007. godina je osmišljena da bude godina proslave i uloga svakog od nas je da kroz svoje aktivnosti ovekovečimo stogodišnjicu.
U Velikoj Britaniji u Hajlends parku se održava 21. svetski izviđački džembori, na kojem će učestvovati preko 40000 izviđača iz celog sveta i zajedno 1. avgusta obnoviti svoje obećanje. Za očekivati je da će se na ovom skupu pojaviti i izviđači sa svih prostora bivše nam zemlje.
Za očekivati je da se i na našem blogu pojave aktivisti iz Sarajeva, da nam napišu ili pokažu svoje programe proslave 100 godina izviđaštva. U svojim aktivnostima verovatno će se setiti bogate istorije sarajevskih izviđača.

Ovo je ujedno poziv svim našim dragim prijateljima (posebno onoj osnivačkoj družini) da daju svoj doprinos te kojim prilogom zabilježe istorijat sarajevskih izviđača.

No comments: