Monday 1 July 2013

DA SE NE ZABORAVI - Adnan Hodžić

Na adresu našeg bloga stigao je dopis Adnana Hodžića iz Sarajeva sa mnoštvom gotografija, sa prijedlogom da objavimo prilog o djelovanju Univerzitetskog kluba "Index" a koji je djelovao u periodu od 1987. do 1992. godine. Obzirom da se radi o jednom interesantnom djelovanju ovih entuzijasta izviđačke organizacije, odlučili smo da prilog objavimo u dva dijela. Napominjemo, da su nekadašnji članovi "Indexa" danas veoma aktivni u djelovanju izviđačke organizacije u BiH. Pogledajmo prvi dio priloga pod nazivom "DA SE NE ZABORAVI.

  
Poštovani prijatelji,

Poslije dužeg promišljanja ipak odlučih da vam pošaljem i ovih nekoliko rečenica o Univerzitetskom klubu "Index" u Sarajevu koji je djelovao od 1987.do 1992.godine. Mislim da su određene pozitivne impresije i dan danas vidljive kao posljedica rada svih članova ovog specifičnog kluba izviđača krajem 80 - tih godina prošlog vijeka u Sarajevu. Mnogo je nekadašnjih članova UKI "Index" i dan danas aktivno da li u jedinicama oba saveza u BiH ili u medjunarodnim skautskim aktivnostima.  Ovdje je nekoliko desetina fotografija koje sam uspio sakupiti u posljednjih petnaest godina.
Radovao bih se ako bi sve objavili. U ostalom ova stranica SA Izviđači me je i ponukala da počnem aktivnije sakupljati "razbijene" izviđačke uspomene jedne studentske mladosti!
Srdačan 
IZVIĐAČKI POZDRAV! ZDRAVO ! ZDRAVO! ZDRAVO!
S poštovanjem!
Adnan Hodžić
                
                                Da se ne zaboravi

Univerzitetski klub izviđača "INDEX" Sarajevo osnovan je 19.05.1987. godine u Domu izviđača na Mejtašu u Sarajevu. Klub je okupljao najvećim dijelom izviđače koji su došli studirati u Sarajevo, a htjeli su nastaviti aktivnosti u izviđačkoj organizaciji i tokom studiranja.. Naravno najmanje je bilo članova iz Sarajeva, mada je bilo. Jer logično tu su bili vezani za svoje jedinice. Inicijator osnivanja ovakvog kluba i prvi predsjednik kluba je bio Adnan Hodžić, tada student medicinskog fakulteta iz Modriče. Prvi načelnik kluba je bio Tomo Tokić iz Ljubača, a prvi sekretar kluba je bio Haris Mešinović iz Banjaluke. Tada su još bili veoma aktivni članovi: Sanimir Handanagić iz Prijedora, Abdulah Delibašić iz Kaknja, Goradana Radić iz Sarajeva, Mirsad Imamović iz Sarajeva, Dragana Stanić iz Brčkog, Nataša Maroševac iz Brčkog, Dragan Ristić iz Brčkog. Miroslav Galić iz Ljubuškog, Budimir Ugren iz Nikšića, Haris Hadžizukić iz Konjica, Mario Šuman iz Doboja, Zlatko Tokić iz Gradačca, Adisa Glamočak iz Konica, Mirela Dilparić iz Donjeg Vakufa, Zuhra Elkaz iz Sarajeva, Gordana sada Kerezović iz Brčkog, Rodoljub Krstić iz Visokog, Menaf Mustafić iz Srebrenice,Safet Šmaković iz Tutina, Jasmin Duraković iz Bugojna,Ivan Klašnić iz Brčkog itd. itd. Neka se niko ne ljuti ako je neko izostavljen. Od tada je prošlo mnogo, mnogo vremena. UKI "INDEX" je vrlo brzo postao poznat i u Jugoslovenskim okvirima, bili smo pozivani na mnoga takmičenja, druženja i druge akcije. Sami smo organizovali desetine I desetine izleta na Bijambare, Bukovik, Ravnu planinu i Jahorinu i tako redom. Izdavali smo I sopstveni list – u stvari fanzin “INDI”  sami pisali o svim aktivnostima I dobrim I lošim stvarima u Klubu. Vrlo brzo se takav mlad i obrazovan izviđački kadar nametnuo svojim znanjem i sposobnostima i Predsjedništvu Saveza izviđača BiH, brzo smo kao instruktori bili uključeni u većinu aktivnosti Saveza, a u stvari smo bili servis za većinu aktivnosti na nivou Saveza i Predsjedništva SIBiH-a. Tako smo bili i takmičarska komisija za Republiko takmičenje, kao i za RŠNO - III stepena. UKI " Index" na određeni način postoji i dan danas. Prvobitni inicijatori osnivanja kluba, naravno sa drugim "starim" izviđačima i brđanima se okupljaju počev od 1997. godine. Prvo su to opet počeli Tomo, Haris i Adnan, ali se to i širilo i opet smo negdje na planinama oko Sarajeva ili širom BiH. Naravno treba pomenuti u to vrijeme sekretara SIBiH-a Branka Krstića I sekretara SIGS-a Mirsada Đukanovića – Čarlija, koji su nam pomogali ojačamo rad Kluba, a onda smo mi njima pomagali u radu Republičkog i Gradskog Saveza.
A evo i fotografija iz tog perioda.
Stari most u Mostaru, Partizanski stroj-23.12.1989 godine. S lijeva na desno su: Sanimir Handanagič, Tomo Tokić, Adnan Hadžić, Dragan Ristić, Haris Mešinović, Haris Hađizukić, Abdulah Delibašić i Nataša Maroševac.
Ravna Planina 1989, Nataša Maroševac, Abdulah Delibašić i Dragana Stanić.
Dom izvišača u Sarajevu na Mejtašu - Branko Parla, (??) , Dragana Stanić i Nataša Maroševac.

Mejtaš Dom Izviđača Brđanski IPV,1990. Tomo Tokić i Dragana Stanić.

Hotel „Igman“ novembar 1990. „40 godina SIJ-a“ Abdulah Delibašić,Tomo Tokić,Mario Šuman,Dragan Ristić,Haris Hadžizukić.
Planinarski dom Bukovik - mart 1991. godine, Dragana Stanić, (??), Abdulah Delibašić, Haris Mešinović i Dragan Ristić
Biambare 1988.godine: Mario Šuman, Miroslav Mičko Galić, Nataša Maroševac, Dragana Stanić i Tomo Tokić

Romanija, Pl. dom "SVČ" 1988. godine: Mirela Dilparić,Budimir Ugren i Dragana Stanić.



                   Mejtaš Dom Izviđača Brđanski IPV,1990. Tomo Tokić i Dragana Stanić,



   Bijambare 06.11.1988. Adnan Hodžić,Nataša Maroševac i Dragana Stanić,


   Bijambare januar 1990.Dragana Stanić i Haris Mešinović sa izviđačima iz Herceg Novog


Zagreb novembar 1987.s lijeva Melina iz Prijedora,Adnan Hodžić ,Gordana Radić,Adisa Glamočak, dole:Lada iz Zagreba,Budimir Ugren,Tomo Tokić,Zlatko Tokić,Haris Mešinović.

Mejtaš Dom Izviđača 1991.Partizansko veče Dragana Stanić,Sejad Jenčiragić Bućka i Boriša Gavrilović,

 Mejtaš - Dom Izviđača RIPV maj 1990.Haris Hadžizukić,Dragana Stanić, Branko Krstić i Dragan Ristić.


Ravna Planina 1990. Abdulah Delibašić,Dragan Ristić,Nataša Maroševac i Dragana Stanić,

Ravna Planina 1990. Miroslav Mićko Galić i raja iz „Index“-a po prvi put na izviđačkom izletu

Bijambare 07.11.1988.Mirsad Imamović, Adnan Hodžić sa gostima iz KB“Student“ iz Zagreba.



Bukovik  mart 1991. Budimir Ugren, _??_, Dragan Ristić i Dragana Stanić.


Nastavak slijedi,sa mnoštvom starih a za ovaj blog novih fotografija.

Vaše komentare možete slati na slijedeći način: Dovoljno je da prilog koji želite komentirati, da na njegovom kraju sa desne strane kliknete mišem na rijeć Post a comment. Otvoriće vam se sljedeća stranica na kojoj će te ugledati kvadrat u kojem možete kometarisati prilog ( ne više od 300 rijeći ). Ispod kvadrata se nalaze dva manja pravougaonika i u prvom napišete vašu e mail adresu a u drugom vašu lozinka-pasword. Na kraju kada to uradite, kliknete na rubriku send i to je to.
Vaše priloge sa fotografijama možete poslati i na ove adrese:

 
veskoveskovic@ymail.com
cobertopic@gmail.com
P.S: Možda niste znali da se možete upisati kao čitaoci bloga ako stavite svoje ime i sliku sa desne strane gdje su i ostali koji ga prate.



                        

No comments: