Tuesday 1 May 2007

PRVI MAJ






Danas je Prvi maj – Praznik rada. Čestitamo ga svima onima koji ga danas slave i svima onima koji ga nose u sjećanju. To je dan koji smo pamtili po lijepom sjećanju kada smo, uobičajeno na taj praznik, išli na izlete bilo sa svojim vodom, četom, odredom, učestvovali na smotrama naših opštinskih, sreskih saveza, takmičili se u orijentaciji, signalizaciji, brzini podizanja šatora, u sportskim disciplinama.
Na taj dan, kada se radni narod odmarao, pored rudara radili su i za ovaj praznik i “rudari pisane riječi” – novinari.
I među nama ih je bilo, a ima ih još dosta koji su aktivni. Još u neko davno doba, kada su nam jedina izviđačka literatura bili naši izviđački bilteni štampani na šapirografima, bili su vjesnik budućih “pravih” izviđačkih glasila. Naravno, vrijeme čini svoje, pa danas možda i ne znamo ko su bili inicijatori i mnogi autori čija su pojedina imena ostala zabilježena na već požutjelim stranicama ovih listova. Pretpostavljamo da se još poneko sjeća sa radošću izviđačkog lista “Mi mladi”, koji je štampan u Zagrebu, te kasnijih izdanja sarajevskih listova “Izviđač”, ”Bilten” i drugih, koji su, pored izviđačke tematike imali i veliki uticaj kako informativnog tako i edukacionog karaktera... U njima su, kao i u ostalim dnevnim listovima BiH, svoje priloge pisala imena novinara koji su izrasli iz izviđačke organizacije u Sarajevu. Sjetimo se nama dragih prijatelja čija pisana riječ, čiji prilozi na radiju ili televiziji su davali i te kakav doprinos popularizaciji izviđačke organizacije. Neka nam ne bude zamjereno, ali želimo ovom prilikom da se zahvalimo na svemu što su radili kao profesionalci: Hajdar Arifagić, Goranka Mirić, Ferid Korić-Eko, Jadranka Salamunović, Gorana Jovanović, Ljubiša Jakšić… neka nam ne bude zamjereno ako smo nekoga propustili. Osim njih, svoje pisane priloge u novinama, biltenima, glasilima dali su i mnogi od vas koji danas gledate ovaj blog.
Cijeneći doprinos sviju, iako profesionalci vole danas kazati “da im je riječ teška kao 5 tona”, očekujemo da ćete nam se opet javiti. Neki kažu:”To ne boli iako je teško 5 tona”.
Svima skupa čestitamo Prvi maj!
Skenirani snimci su dobiveni iz ličnih dokumentacija Branka Parle, Midhata Buljubašića i Veska Veskovića.

No comments: