Friday 27 April 2007

NEKAD JE BILO TAKO





Dom izviđača na Mejtašu u Sarajevu bio je mjesto okupljanja svih izviđača. U prostorijama doma nalazilo se mnogo prostora za aktivnosti svih onih koji su željeli koristiti ove prostore. Tu su bile: velika sala, koja se koristila za velike sjednice ili skupštine Saveza izviđača BiH, Gradskog saveza, za skupštine odreda izviđača, za prigodne manifestacije, priredbe, čajanke, plesne večeri, za kino-projekcije, za koncerte... za šta još ne. Pored kancelarija nalazili su se tu kabineti za topografiju, za astronomiju, za satanke vodova, četa ili odreda. Neki od fotosa pokazaće samo jedan mali insert aktivnosti, čiji će se akteri možda i prepoznati. A mi smo prepoznali Vesnu Mašić (primadonu Kamernog teatra 55), Ferida Korića-Eku... i druge.

Kako nam je pisao Midhat Buljubašić-Šilja, "tada su u Domu izviđača radili mnogi aktivisti, od kojih su, primjera radi, 1972. godine u Savezu izviđača: Krsto Laganin-Kićo, Slavko Butina i Jolanda Nikolić, a u samom domu radili su: Bećir Gribajčević-Bećko, Sakib Mataradžija (vodio IDS – Izviđačko domaćinstvo Sarajevo), Mihajlo Ćuk-Mićo, Slobodan Perišić-Paja, Ivica Fasman, Zaga Novaković, Sabiha Fatić i Zahida (zaboravio je prezime), dok se na fotografiji ispred Doma izviđača iz 1972. g. vidi dio "uposlenika" Doma: s lijeva na desno (mrdaj, mrdaj...) Šilja, Lejla Buzar-Buljubašić, Ana Kokošar (uposlenica UNIS-a), Seka (prolup'o prezime), Nafa Muradbegović, Bahra Dautović-Abinun, Sulejman Arnautović-Suljo. Kleči Husein Livnjak. Neki od ove raje nisu više sa nama ovdje. Čekaju na nas tamo. Za sad toliko. Z d r a v o – Šilja"
Hvala ti Šiljo, ima još vremena za to!
I još nešto. U toku mjeseca maja objavit ćemo niz priloga, među kojima izdvajamo:
– Literatura o izviđačima;
– "Misteriozna fotografija";
– Ko su naš izviđački novinari;
– Iz albuma jedne planinke;
– Kako sam postao izviđač, i još dosta toga, samo nas pratite. Mi smo tu sa vama!

4 comments:

cober said...

tekstu, radili u domu,ispravka:
Perišić Ratomir-Paja, ne Slobodan
Pozdrav Cober

slobodan slobo borovcanin said...

NA SLICI GDJE SU SILJA I SULJO SU TAKODJE NAFA I SEKA..ZNAM DA JE SEKA DAVNO UMRLA A STA JE SA NAFOM.???.SULJO NE MOZE UMRIJETI.NEMA KAD..BOZE KOJU ENERGIJU IMA TAJ DIV OD COVJEKA.DA JE RADIO KAO PRUZNI RADNIK IMAO BI MILIONE A ONE SE UFATIO NAS.../SALIM SE/SULJO JE BIO I OSTAO CLAN SVIH ODREDA IZVIDJACA U BOSNI I HERCEOVINI//JEDNOSTAVNO BIO JE I OSTAO SAMO IZVIDJAC BEZ IJEDNOG CINA-NIJE NAPREDOVAO/..POZDRAV ...SLOBO BOROVCANINamovic

zlatica said...

Na drugoj slici, u prvom planu, s' leve strane je Olja Djuraskovic.
100%. Evo sedi pored mene i prepoznala se.

zlatica said...

Ovo penzzlata je ostalo od mog prvog pokusaja da se registrujem na Google. Kako tada nisam znala proceduru, sada ne znam da ispravim.
Ninic Zlatica