Monday 11 November 2013

OI „MLADEN STOJANOVIĆ“ PRIJEDDOR - Proslava 60 godina postojanja odreda - 1 dio


Ove godine Odred izviđača "dr.Mladen Stojanović" iz Prijedora obiljeđava 60 godina postojanja. I naš blog će u dva nastavka objaviti priloge o ovom događaju. Ovog puta objavljujemo prvi prilog u kome ćemo objaviti šta se priprema za ovu proslavu kao i istorijat Odreda. Sve u ovom prilogu poslao nam je Adnan Badnjević.

"U sklopu obilježavanja 60. godina postojanja i rada odreda izviđača „Dr Mladen Stojanović“, 16. novembra na teritoriju grada prijedor održaće se završna manifestacija proslave ovog značajnog jubileja. Manifestacija počinje u 09,00 sati otvaranjem izviđačkog višeboja „Kozara 2013.“, na kojem se očekuje učešće oko 30 ekipa iz BiH, Srbije i Hrvatske. U užegm centru grada biće raspoređeno sedam kontrolnih tačaka na kojima će izviđači moći pokazati svoje znanje i vještine u raznim disciplinama: vezivanju čvorova, signalizaciji, crtanju skice terena, obilasku prepreke,itd.
Po završetku takmičenja u Pozorištu prijedor biće upriličeno zatvaranje višeboja, dodjela peharta i diploma najboljim ekipama. U isto vrijeme biće otvorena završna izložba „60. Godina postojanja i rada Odreda“ na kojoj će učesnici takmičenja, gosti i naši sugrađani moći da vide naš šezdesetogodišnji rad i djelovanje, a kroz postavku: panoa sa slikama i dokumentima, peharie i diplome, takmičarskim discipline, amblemima, vatre i ognjišta, patente, razne makete taborskih izviđačkih objekata i mnogo toga drugog.

 Na kraju sa početkom u 17,30 sati počinje svečana akademija na kojoj će se moći čuti nešto više o samom istorijatu izviđača u Prijedoru, našem odredu i svim ljudima zaslužnim za to što smo danas i što ćemo tek biti. Pokazaćemo kakođe i brojne arhivske snimke i slike članova našeg odreda koje do sad nismo imali prilike prezentovati. Kroz pjesmu i igrokaz pokazaćemo pravi izviđački duh ljudi koji hoće i mogu da stvore nešto bolje."

KRATAK ISTORIJAT

Na područiju naše zemlje izviđači su se počeli pojavljivati već 1911. godine. 1920. godine osnovan je i prvi savez izviđača kraljevine SHS. U Prijedoru, prvo Skautsko društvo je osnovano 1920, godine, a osnivač i stariješina je bio Joža Kabiljo. Iste godine, profesor Milivoj Miletić osnovao je Stjeg planinki. Poznati izviđači tog vremena bili su i Savo Balaban, Suljo Čekić i Tode Đudurović, a imali su i izviđački dom na Mrakovici.
1953. godine grupa mladih osniva odred izviđača Dr Mladen Stojanović koji i danas nosi isto ime. Naravno, ovom prilikom, pomenućemo i njihova imena. 

Šezdesetogodišnje postojanje i rad odreda obilježili su mnogi značajni događaji. Odred je osnovan 14. novembra 1953 godine, a godinu kasnije učestvovao je na prvom taboru izviđača u Baškoj Vodi. Za svoj rad i djelovanje više puta je nagrađivan najvišim opštinskim/gradskim, republičkim i državnim priznanjima i odlikovanjima. Sa ponosom  ističemo najznačajnije odlikovanje koje je jednoj omladinskoj organizaciji moglo biti dodjeljeno. 1984. odredu je ukazom predsjedništva SFRJ odlikovan "Ordenom bratstva i jedinstva sa srebrnim vjencem". Pored toga značajno je pomenuti i "Plaketu 16. maj”, "Zlatnu značku SSRN BiH”,  "Plaketu 25. maj” SSO BiH. U periodu do 1992. godine devet puta je proglašen "Partizanskim odredom", najvišim priznanjem Saveza izviđača Jugoslavije. Od 1998. godine do danas Odred je četiri puta (2000, 2001, 2002, 2012) proglašavan "Odredom orlova", najvišim priznanjem Saveza izviđača Republike Srpske.
U periodu od 1992. pa do 1998. rad odreda je bio zamrznut, da bi 13.10.1998. rad bio obnovljen. Od tad smo sa zapaženim rezultatima prisutni na većini akcija, kako na prostorima BiH tako i Srbije, Crne Gore, Hrvatske i šire.

Kroz svoj šezdesetogodišnji rad odred je bio domaćin i organizator brojnih takmičenja, tabora, škola, ljetovanja, zimovanja te je učestvovao u realizaciji brojnih manifestacija za mlade kroz pomoć drugim organizacijama. Sa ponosom ističemo naš izviđački višeboj "Kozara", takmičenje koje je do 1992. godine organizovano četrnaest puta i važilo je za jako izviđačko topografsko takmičenje. U vremenu ponovnog pokretanja odreda pokušali smo vratiti ovom takmičenju slavu i stari sjaj ali zbog teške situacije nismo uspjevali održavati ga svake godine. Nadamo se da će u budućnosti, a prvi korak smo cemo napraviti 16. novembra, nastaviti sa tradicijom održavanja ovog značajnog takmičenja.

A EVO I KRATKE BIOGRAFIJE NAŠEG POČETKA SA SLIKAMA

U jesen 1953. godine, održan je sastanak Sreskog odbora u Banja Luci, na kojem su donesene odluke o formiranju izviđačkih odreda. Predstavnik iz Prijedora, na ovom sastanku, bila je Mira Romić.

                       Prvo okupljanje prijedorskih izviđača bilo je u gimnaziji Prijedor

Osnivač odreda je Mladen Kajfeš iz Zagreba, profesor na gimnaziji u Prijedoru, a pomočnik mu je bila supruga Božana. Uz njih, na osnivanju Odreda radili su:

 - Božana Kajfeš
 

                                                        - Petar Stogov,    7.razred gimnazije,
                                                     Mira Romić,       6.razred gimnazije
                                                         - Azra Šerić,          4.razred gimnazije,
                                                        - Mladen Ilić,        4.razred gimnazije.
Osim navedenih izviđač i planinki  značajni članovi našeg odreda bili su   i: Borka Medić,  Draško Letić,  Mladen Ilić,  Aleksandar Bujić,  Petar Stogov,  Mladen Kajfeš, Zvonko Lipovac,  Mesud Cerić,  Arzija Radaslić, Sajdo Hadžiahmetović, Mersa Selimbegović,  Silvija Iglić,  Himzo Burazorović,  Smajo Alagić,  Đemila Jusufagić, Branko Mikić,  Šefika Hadžibajramović,  Sretko Grahovac,  Sejfo Sejdić,  Biljana Kresojević,  Šarlota Turnšek, Koviljka Kresojević,  Devla Mujagić,  Atko Babić,  Šiđarica,  Kata Lipovac, Rizvić,  Ljiljana Miletić,  Radmila Janković, Rajko Hrnjak.

Juli 1954. godine, prvo logorovanje u Martin Brodu na Uni.
Ovo logorovanje je organizovao Odred izviđaća iz Banja Luke (bilo ih je oko 70), zatim su učestvovali izviđači iz Prijedora (25 učesnika) i oko 10 izvičđača iz Sanskog Mosta i Bosanskog Novog.
Banja Luka: starješina Sokrat – ugledni banjalučki intelektualac, Smilja i Jovo Kerkez, Antonić.

Juli 1954. godine, prvo logorovanje u Martin Brodu na Uni.

Ovo logorovanje je organizovao Odred izviđaća iz Banja Luke (bilo ih je oko 70), zatim su učestvovali izviđači iz Prijedora (25 učesnika) i oko 10 izvičđača iz Sanskog Mosta i Bosanskog Novog.
Banja Luka: starješina Sokrat – ugledni banjalučki intelektualac, Smilja i Jovo Kerkez, Antonić.
 
 
Prijedor: Petar Stogov, Mira Romić, Smajo Alagić, Branko Mikić, Hivzo Burazerović, Biljana Kresojević, Borka Medić, Mladen Ilić, Azra Čerić, Eso Mehmedagić, Zvonko Lipovac, Mersa Karadžić, Branka Pejčinović, Džehva Crnalić, Smajo Goretić, Turnšek Toni i Šarlota, Said Hadžiahmetović, Sretko Grahovac, Kenan Kapetanović, Silvija Iglić i drugi.
Sanski Most: Predrag Gagić, Ismeta Softić, Šarac.
Bosanski Novi: Mitar Lazić, Suada Ibrahimbegović, Dejan Stojanović, Ante Milinović, brača Bajić, Brane Antonić.
Avgust 1954. godine, Boračko jezero, Republička škola za vodnike.
Učesnici: Branko Mikić, Azra Šerić, Said Hadžiahmetović, logor su posjetili Lidija Šentjurc i Sergej Krajger. Oboje spavali sa izviđačima u šatoru.

 Juli 1955. godine, Logorovanje, Baška Voda, oko 65 izviđača
 Starješina: Sedić Sejfo
 Učesnici: Sajdo Hadžiahmetović, Milorad Vokić, Petar Stogov, Biljana i  Koviljka-Koka Kresojević, Milan Kresojević, Draško Letić, Šefika Hadžibajramović, Arzija Radaslić, Borka Medić, Azra Šerić, Mladen Ilić, Smajo Alagić. Grahovac Sretko, Mira Romić, Radmila Janković, Ljiljana Miletić, Borka Medić, Lota Turnšek, Silvija Iglić, Devleta Mujagić, Đamila, Aleksandar-Braco Bujić, Džananović Asim, prof. Kajfeš Božana i Mladen, Lipovac Zvonko, Burazerović Hivzo, Šišarica., Mesko Cerić, Rajko Hrnjak, Draško Letić, Radmila Janković, Rizvić, Fikreta,

Avgust 1955. godine, Republička škola izviđača u Blatnici (planina Borje) kod Teslića sa oko pedesetak učesnika iz cijele BiH.
 Školu je vodio kapetan ili major JNA, Međedović.
 Kao predstavnik Odreda “dr Mladen Stojanović” učestvovao Mladen Ilić. Bilo je lijepih poznanstava, a nalazio se i kasnije poznati pjevač narodnih pjesama Miralem Kruškić. Polagalo se mnogo vještarstava i ispita za zvijezde.

Januar 1956. godina, Novo Mesto, Slovenija,
Zimovanje sa oko 35 izviđača.
Učestvovali su: Borka Medić, Azra Šerić, Biljana Kresojević, Mladen Ilić, Silvija Iglić i Mitar Lazić iz Bosanskog Novog.

 Juli 1956. godine, logorovanje na Krki, Srebrniće

Januar 1956. godina, Novo Mesto, Slovenija,
Zimovanje sa oko 35 izviđača.
Učestvovali su: Borka Medić, Azra Šerić, Biljana Kresojević, Mladen Ilić, Silvija Iglić i Mitar Lazić iz Bosanskog Novog.

 Juli 1956. godine, logorovanje na Krki, Srebrniće
 Izviđači iz Prijedora i Bosanskog Novog, učestvovala je i učiteljica Ferida Šerić.
 Avgust 1956. godine
Slet izviđača Jugoslavije na rijeci Sutli u Kumrovcu, rodnom mjestu druga Tita, Hrvatska. Iz Prijedora je bilo nekoliko učesnika.
Juli 1957. godine, Logorovanje na Boračkom jezeru kod Konjica – oko 70 učesnika
Načelnik odreda izviđača “dr Mladen Stojanović” i načelnik logora bio je Ilić Mladen. U pratnji logora nije bilo starješina, čija je uloga inače bila izuzetno velika (brinuli su najprije o zdravlju izviđača i njihovim tekučim problemima, o nabavci hrane, organizaciji života u logoru, odvijanju predviđenog programa itd.) Njihovu ulogu su preuzeli stariji izviđači. Glavnu ulogu su preuzeli Hivzo Burazerović – nabavka jagnjadi i teladi, Slobodan Medić – priređivao meso, a Brane Mikić, radnik u Fabrici celuloze i papira – brinuo se o kuhanju hrane. Iako smo imali ograničena sredstva, hrana je ovoga puta bila najbolja, a radost najveća. Bio je organizovan i intenzivan kulturno – umjetnički i sportski program, te polaganje vještarstava.
1957. godina,Blatnica kod Tešnja.
Izviđačka škola – učestvovali mlađi izviđači
 
Avgust 1957. godine, Slet Saveza izviđača Jugoslavije na Palama, pored Sarajeva.
Bili smo sastavni dio logora “Rog”, naših učesnika je bilo desetak, gdje su večinom bili izviđači, tabornici iz Slovenije. Naši članovi su bili  Azra Šerić i Mladen Ilić.
 1958. godina, Poreč, Hrvatska, izviđačka škola
Starješina Ferida Šerić.
Učestvovali izviđači iz Prijedora, Bosanskog Novog i Dubice.

1959. godina, Šiševci, Čuprija, Srbija, bivakovanje.
Od poznatih samo Kresojević Biljana i Dejanović Đorđe

Pozdrav,
Adnan Badnjević

Eventualne komentare pošaljite na adresu:
vesko939@gmail.com
   













 
























 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


No comments: