Thursday, 14 November 2013

BRATIMLJENJE IZVIĐAČA TEŠNJA I NOVOG PAZARA - Mujo Pobrić


Bratimljenje izviđača Tešnja i Novog Pazara

Tešanjskom odredu izviđača „Crni vrh“ u goste su došli izviđači odreda „Sandžak“ iz Novog Pazara. Stiglo je 14 članova na čelu sa starješinom Nedžadom Eminovićem. Izviđači iz Novog Pazara sa domaćinima su položili cvijeće na Centralno spomen obilježje, zatim obišli spomen sobu na Tepetu gdje su gosti upoznati sa tekovinama iz bliske historije na području općine Tešanj. Upriličen je odlazak  na Gradinu  čijom ljepotom, visinom i veličinom su gosti bili ushićeni.
                                                  Pred Tešanjskom Gradinom
Nakon Gradine  uslijedio je posjet  i Eminagića konaku.Gosti su se u konaku osjećali „kao kod kuće“ jer je stil gradnje i uređenost konaka identična arhitekturi Novog Pazara.Tačno u podne  smo  bili  gosti na streljani Streljačkog društva „Zigana“u Mekišu. Dočekani smo srdačno od strane SK „Zigana“ koji su za tu priliku priredili i streljačko takmičenje u gađanju vazdušnom puškom.
 
                                                 
           A ovo je bilo kao šlag na tortu. Možda se u njima krije budući olimpijski šampion.
 
Naravno, uslijedio je ručak  pripremljen od strane domaćina, a najboljima su dodijeljene i nagrade. Tačno u 14 sati smo se uputili na lokalitet  Doma izviđača na Kiseljaku.Tamo su goste sa nestrpljenjem očekivali izviđači našeg odreda kako bi se  konačno i upoznali. Druženje izviđača je proteklo u veseloj i prijatnoj atmosferi sa mnogo pjesme i radosti.
 
                                                        Drugarstvo nema granica
 
                                                              A ovo nam je bio cilj...

Tom prilikom izviđači su simbolično u krugu Doma zasadili i 20 „sadnica prijateljstva“.
I šumu smo zasadili.Zvaće se ,, pazarska''ili,, sandzačka''.I jedno i drugo je lijepo, samo nek ozeleni.
 
Prema protokolu  smo se odvezli  u Radušu  u posjetu „Tešanjskom kiseljaku“.Grupa je bila srdačno dočekana od strane domaćina i na kraju je uslijedilo darivanje izviđača. Hvala domaćinu Zemi.

                                                   Ponos Sandžaka šeta Tešnjom
U restoranu Kahva prema protokolu , obavljeno je potpisivanje Povelje  prijateljstva i ozvaničenje bratimljenja dva odreda. Prema informaciji starješine odreda „Crni vrh“, Muje Pobrića, koliko je njemu poznato, ovo je prvo međunarodno bratimljenje u  BiH.
 
Potpis povelje- starješine odreda Mujo Pobrić i Nedžad Eminovićpotpisuju Povelju.                    
 

 
                                                               Povelja prijateljstva.
 
Na upriličenom svečanom potpisivanju Povelje prijateljstava prisustvovali su načelnik općine mr. Suad Huskić . Prisutnima su se obratile starješine oba odreda, zatim načelnik Općine Tešanj, mr.Suad Huskić, koji je svojim prisustvom ovjerio prijateljstvo izvidjača .

 "Biti izviđač znači prije svega oživjeti ljubav prema prirodi i osjetiti pravo prijateljstvo". To su pokazali i ovi susreti. Starješina Eminović je iskazao zadovoljstvo njihovom posjetom i osjećajem dobrodošlice i prijateljstva koje je osjetio na svakom koraku. I jedan i drugi straješina su izrazili nadu da je ovo samo početak međusobne saradnje.

Almedin Nakić,autor rečenice koja će odzvanjati u našim ušima dok smo živi ,,Vi ste parče srca koje nam je nedostajalo". Almedine,malo je reči hvala...

 Uz  izviđačko ZDRAVO uslijedio je rastanak prijatelja sa željom da se uskoro opet vide.

 .
Prilog pripremio: Mujo Pobrić

Napomena: Svoje sugestije, prijedloge, mišljenja, te ostale komentare možete poslati na slijedeće e mail adrese: vesko939@gmail.com i cobertopic@gmail.com
 

No comments: