Friday, 8 May 2009

IZ ISTORIJE IZVIĐAČKE ORGANIZACIJE


Dosta davno u ovoj rubrici objavljivali smo mnogo podataka o nastanku skautske i izviđačke organizacije. Prisjetite se priloga dobivenih od porodice Jovanović iz Sarajeva, te priloga koje nam je dostavio Goran Rubil iz Doboja. Objavili smo niz fotografija, članaka sa pisanim tekstovima iz tog vremena.

Ovog puta, zahvaljujući entuzijazmu Momčila Spasojevića iz Čelinca, zaljubljenika u izviđačku organizaciju, objavljujemo još neke do sada neviđene dokumente o skautskoj organizaciji u Bosni i Hercegovini.

  1. slika Sarajevskog izvidnika iz 1924.

Vidimo naslovnu stranu ovog skautskog lista, koja je interesantna i po tome što je pisana naizmjenično latinicom i ćirilicom.Ovo je prvi skautski mjesečnik koji je izlazio u Banjoj Luci 1924. godine.


Isječak iz novina o skautskim novinama„Mi mladi”, izviđački list veoma omiljen planinkama i izviđačima, širom Jugoslavije, koji je štampan u Zagrebu.
Zahvaljujemo se Čiletu za poslate priloge u nadi da ćemo na ovim stranicama ugledati i druge podatke o ljudima koji su utkali svoje živote u našu organizaciju.


A imamo već obećanja.


No comments: