Monday 25 May 2009

25. MAJ – DAN MLADOSTI

.
SREĆAN DAN MLADOSTI
.
svima koji se danas tako osećaju i kome ove slike bude lepe uspomene iz mladosti.
.
.
.
.
Prva štafeta je krenula iz Kumrovca 1945. god., a naredne 42 godine iz raznih krajeva cele Jugoslavije. Centralna proslava se svake godine odvijala na stadionu Partizana (JNA), u Beogradu, veličanstvenim sletovima, gde bi štafeta bila uručena drugu Titu.
.
I izviđači su učestvovali u proslavi Dana mladosti. Bila nam je čast da nosimo štafetu. Da je to bio važan događaj pokazuju ozbiljna lica sarajevskih izviđača, u iščekivanju štafete. Slavlje je dolazilo posle.
.
. . . . . . . .
.
.Olja Đurašković u pratnji centralne štafete, 1961. god. na starom putu za Romaniju.







.
.
.
.
Iz Spomenara dobojskih izviđača, Gorana Rubila.
.
.
.
Ove godine je Dan mladosti širom EX-JUGE obeležen svečanije nego mnogo godina unazad.
Na sajtu http://www.svevijesti.ba/ piše:
’’Kumrovec: Obilježen dan mladosti, 25. maj!
Veliki broj jugonostalgičara i simpatizera Josipa BrozaTita iz Slovenije, Hrvatske i BiH obilježio je danas (23. maja) 25. maj, Dan mladosti, u njegovom rodnom gradu Kumrovcu.
Transparenti, titovke, jugoslovenske zastave i fotografije bivšeg predsjednika i ove godine su bili neizostavan dekor, a za fotografisanje uz Titov kip čekalo se u nepreglednim kolonama.
Centralni skup je bio propraćen pjevanjem jugonostalgičnih pjesama, među kojima i obavezne zakletve ’’Druže Tito, mi ti se kunemo!’’.
.
.Srbijansko Udruženje za njegovanje tradicije dobrovoljnog omladinskog rada ’’Pavle Korčagin’’ najavilo je da će u ponedjeljak, 25. maja, osmi put organizovati proslavu Dana mladosti ... ’’
.
Ja sada polazim na proslavu.

Na ulazu u Udruženje su postavljene stare državne zastave, veliki plakat, a dočekivali su nas organizatori.
.
.
.
.
Posle svečanog otvaranja proslave Dana mladosti, počeo je prigodni program: partizanske pesme, kako narodne tako i novokomponovane (Nena Ivošević, Jadranka Stojaković, Zdravko Čolić, Đorđe Balašević…). Iznenađenje je bilo kada se pojavio glumac Milenko Pavlov. On je nedavno u Sarajevu na takmičenju monodrame dobio prvu nagradu za izvođenje ''Titov tajni dnevnik'', napisane još 1976. god. Danas, povodom Dana mladosti, ima premijeru u Beogradu, tako da je došao u kostimografiji za predstavu, beloj maršalskoj uniformi. Nisam mogla da odolim a da ne napravim ovu zajedničku fotografiju.
.
.
U predviđenom vremenu pred udruženje je stigao omladinac sa štafetom. Pošto ju je proneo kroz špalir učesnika proslave, uručio ju je generalu Stevanu Mirkoviću. Posle prigodnog govora, general Mirković je predao štafetu zaslužnom omladincu, koji ju je odneo na Titov grob.
.
.
.
Proslava je nastavljena u odličnom raspoloženju, uz tradicionalno udarničko posluženje: pasulj.
Moram napomenuti da je glavna proslava počela na i u prostoru Muzeja 25. maj, gde je Titov grob. Tu je bilo zborno mesto nosilaca štafeta iz svih republika bivše SFR Jugoslavije.
U momentu dok ovo pišem, Dan mladosti se proslavlja na više mesta u gradu i predviđeno je da traje… dok traje… duboko u noć.
.
Zlatica
.

No comments: