Tuesday 5 August 2008

IZ DOBOJA GORAN RUBIL PIŠE


Evo još jednog dokaza da je naš izviđački blog čitan. Javio nam se Goran Rubil, dugogodišnji izviđač iz Doboja. Kako piše, svoju mladost dao je ovoj organizaciji, kao i to da je bio posljednji predsjednik SIBiH-a. Goran, koji danas radi kao okružni tužilac u Doboju, poslao nam je dosta priloga interesantnih za našu organizaciju. Jedan od njih je vezan za istoriju izviđačke organizacije, koji, evo, danas i objavljujemo.

Radi se o jednom članku objavljenom u novinama (vjerovatno se radi o našim izviđačkim novinama ali ne znamo kojim? – op. V. V.), a koji je napisao Eške, stari izviđački entuzijasta, poznat po nadimku “Sivi Vuk”. U tom opširnom članku, Eške između ostalog piše o: Sreskom starješinstvu, pomoći prosvjetnih radnika, prvim logorovanjima izviđača BiH… Pogledajte taj, sada već istorijski, članak, koji govori o prvim počecima naših aktivnosti.














(Klikom miša na sliku vidjećete puni tekst sa fotografijom)














Napomena: originalni snimak priloga koji je na pisaćoj mašini uradio Slavko Butina možete vidjeti u prilogu od 14. aprila 2008. godine.













Nakon dobivanja ovog priloga od Gorana, zanimalo nas je ko se krije pod nadimkom Eške. Treba biti iskren i reći da smo još iz tih davnih vremena slušali (a možda i susretali) čovjeka sa tim nadimkom. Ako nas pamćenje ne vara, radi se o Ešrefu Smajeviću-Ešketu, koji je još davne 1959. godine proglašen “izviđačem partizanom”.
Da li smo u pravu ili ne, vrijeme će pokazati. Zato pozivamo sve one koji ga znaju da nam putem svojih komentara o tome pišu, a još draže bi nam bilo da se i on sam javi…

Zahvaljujemo se i Goranu Rubilu na poslatom prilogu, očekujući od njega, kao i drugih izviđača Sarajeva i BiH, da nam se jave.

1 comment:

zlatica said...

Zdravo Gorane!
Do sada si bio "dopisni" clan ovog bloga. Davno je bilo kada si mi poslao izvestaj sa Svetske smotre izvidjaca-skauta,(100 god.),posle toga jos dosta clanaka, pa i nekoliko slika sa Borackog jezera, a moglo bi se zvati i Izvidjacko jezero.Evo jedne od tih slika, jos samo nedostaje neko slovo iz tvog pera. Cekamo te na blogu, a i na mom E-mail-u.Onako izvidjacki: Z-D-R-A-V-O , zdravo, zdravo, zdravo.