Monday 23 April 2007

IZVIĐAČKE ŠKOLE






Izviđačke škole

Ko se još od starije generacije ne sjeća izviđačkih škola? U samom početku razvoja izviđačke organizacije u Sarajevu i šire, školovanju budućeg kadra se posvećivala najveća pažnja u samim odredima. Jačanjem organizacije, na nivou opštinskih, gradskih te sreskih saveza organizovale su se izviđačke škole za vodnike i načelnike četa. U drugoj polovici šezdesetih godina republički savez kreće sa organizovanjem škole za načelnike odreda. Ove škole su u većini slučajeva bile organizovane u ljetnim mjesecima, pogotovo u periodu prije odlaska na logorovanja. Najveći dio izviđačkih škola je organizovan na prostorima izviđačkih domova na Palama, na Boračkom jezeru, na Tjentištu, kao i drugim mjestima.
Prije početka škole, na nekoliko mjeseci ranije, formirao bi se štab škole, koji bi vršio sve pripreme za uspješan rad. Sačinjavani su programi rada po danima, određivane teme, te imenovani instruktori škole. Na samoj školi, u zavisnosti od ranga škole, učesnici bi bili po vodovima, a teoretska i praktična nastava se obavljala kako parcijalno po grupama, tako i kolektivno za sve učesnike. Uobičajeno je bilo da učesnici savladavaju gradivo iz topografije, signalizacije, prve pomoći, snalaženja u prirodi, o organizacijskoj strukturi izviđača, poučavanju u novim igrama, pjesmama i sl.

Priložene fotografije smo dobili od Branka Parle, na čemu mu se posebno zahvaljujemo, uz nadu da će svojim senzitivnim prstićem kliknuti mišem na rubriku “comments”, te bar napisati imena na navedenim slikama (ako se u međuvremenu ne prepoznaju i jave sami učesnici).
Pa ipak, dok se to ne desi, na fotografiji 1. su članovi štaba gradske škole na Palama (izviđački domovi – 1970. godine), instruktori sa nekim polaznicima. Po sjećanju i potpisima u gornjem redu s lijeva na desno su: Slavko Butina, Razija (prezime nepoznato), Alija Melez, pukovnik JNA (ne znamo ime), Branko Parla, Branko Rip, Vesko Vesković, Gordana Ožegović, Zlatko Lučić, Ismet Alić, u donjem redu su: Dževad Jaganjac, Nikola Kozić, Senad Barjaktarević, Milenka Todović, Sead Čamo, Murat Husić, Vlado Peka...

No comments: