Friday 28 December 2012

SERIJAL " SA MOG TAVANA " - Izviđačko štivo - Buljubašić Midhat Šilja



Ako se sječate, još 2007 godine na blogu smo stidljivo objavljivali pojedine skenirane snimke izviđačke literature. U tome, koliko god ih malo bilo, prednjačio je naš drugar Šilja. On nam je poslao i ovaj prilog u kome su neki skenirani snimci izviđačke literature ugledali svjetlost dana.

U SERIJALU „ Sa moga tavana“ naš izviđački drug iz Subotice  Žile-Žika- Živojin Ilić dao je svojoj duši oduška a nas obradovao sa davno zaboravljenom  literaturaturom koju smo nabavljali svugdje duž cijele nam bivše  domovine a ponajviše iz Zagreba, Ekonomatu  SIHa, Nova Ves (e.. broja se ne sječam, ali samo znam da su prije ove adrese  bili i u Domagojevoj ul. – ne pitajte za broj-„krečana“.) iz Splita,Ljubljane... I naravno iz naše prodavnice u Domu izviđača na Mejtašu u Sarajevu.  
Žika je između ostalog  napisao i ovo: “ Stigla zima, smrzavam se nije više za mene da lutam, godine stigle. Dosadno mi u kući i setih se tavana, na njemu izvidjačkih uspomena; literature, izvidjačkih novina... i reših sve da skeniram i podelim, možda će nekom biti od koristi a nekom evocirati uspomene..Zima je duga a i posla će biti dosta. Vreme gazi, a sve ovo "trune"na tavanu, podrumu i kući ,možda bi to neko posle mene i izbacio , pa reših sve to da podelim sa onima koji rade i kojima će ovo biti od koristi”. 









Uložio je veliki trud skenurajući  sijaset stranica. HVALA mu u ime „krepalina“- starije generacije izviđača. HVALA mu što je današnjim generacijama skauta-izviđača ponudio mogućnost da vide kako su to i šta su to radile, pisale, crtale, pjevale, igrale... „krepaline“. Ako preuzmu bar dio iskustava i primjene u praksi Žiletov trud će biti nagrađen.
HVALA TI DRUŽE Žika!

Nastavak slijedi

No comments: