Saturday 10 September 2011

KONAČNO USPOSTAVLJENA VEZA - Husein Drnda


Ako ste pratili naš blog, mogli ste primjetiti da se ime Huseina Drnde spominje u više priloga.Slučajno ili ne bio je moj prvi načenik III Romanijske čete u OI " Slaviša Vajner Čiča", kada sam tek postao izviđač. Uz njegovo ime me vežu uspomene na prve sastanke, izlete i moj prvi bivak na Plivinim jezerima koji nikada neću zaboraviti. Putem kompjutera odnosno našeg bloga javio nam se Huso i poslao nekoliko zanimljivih priloga koje ćemo uskoro i objaviti .Ovog puta objavljujemo njegovo javljanje kao i prilog o vodu "Jastreb".


Vesko

1. Drnda Husein – Pozdravi iz Beča

Moja kćerka Sanja poslala mi je poruku: tata pogledaj sliku na
http://vim-izvidjaci.blogspot.com/
Bila je to fotografija petog razreda Klasične gimnazije (iz 1955 god।)u okviru priloga ”Odista, bilo je to divno doba” koji je objavio Gribajčević Bećir u prilogu objavljenom u decembru 2010 godine. Interesantno je da su pet učenika tog razreda bili članovi odreda „Slaviša Vajner-Čiča“ (Starović Boriša, Šišić Fuad, Ekart Eduard, Gribajčević Bećir i Drnda Husein).
Tako sam ustvari saznao za blog SA-Izviđači. Bio sam prijatno iznenađen da ste pokrenuli ovaj blog kao i saznanje da je izviđački pokret nastavljen u našem gradu i Bosni i Hercegovini.
U međuvremenu pogledao sam dosta priloga koji oživljavaju sjećanja na te davne dane. Da, to vraćanje u prošlost karakteriše jedno vedro sjećanje na dio života a ne žal za prošlim danima i mladošću.

Provejava jedna zajednička nota priloga kao potvrda bezrezervne pripadnosti izviđačkom pokretu।Mislim da te generacije mogu biti ponosne na tu pripadnost obzirom na odnos izviđačkog pokreta prema prirodi koju smo upoznavali, volili ali i čuvali. Danas je situacija drugačija. Priroda je ugrožena najvećim dijelom aktivnostima ljudi a zagađivanje okoline se povećava što je dovelo da nepovoljnih promjena globalne klime i porasta prirodnih katastrofa. Jureći za profitom i materijalnim interesima u današnjoj strukturi društva čovjek se odnosi prema Prirodi na način da je želi prevazići umjesto da se prilagodi prirodnim granicama okoline. Taj negativni pristup većine ne treba da obeshrabri.

Mark Twain poručuje : „Kad god se nađeš na strani većine, to je znak da zastaneš i razmisliš“.
(Whenever you find yourself on the side oft he majority, it is time to pause and reflect”.)

Bez obzira na većinu, pojedinac i grupe mogu dati doprinos svojim aktivnostima na očuvanju prirode. Pokret izviđača svakako. Tim prije raduje činjenica da
izviđački pokret i dalje djeluje. Postavlja se pitanje kako možemo pomoći novoj generaciji na popularizaciji pokreta izviđača i njihovom radu u sadašnjm uslovima ? U najmanju ruku savjetima i prenošenjem iskustva. Sa željom da se ostvari ta saradnja svim pripadnicima izviđačkog pokreta mnogo pozdrava iz Beča.

2. VOD “JASTREB” - III ROMANIJSKA ČETA
ODRED SLAVIŠA VAJNER-ČIČA

Fotografija voda “Jastreb” iz davne 1956 godine.Fotografija sačinjena na željezničkoj stanici Koran prilikom izleta na Romaniju.
Čuče (s desna): Alirejzović (?), Zlatan, Žic Nikola
Stoje (s desna): Popović, Medić Ihsan-Irso, Rustempasić Enver, izviđač u sjeni zastave (?), peti izviđač (?) i Drnda Husein

Medić je poslije osnovao vod “Galeb” u sastavu Romanijske čete, u kome su aktivni izviđači bili i Avdo Sidran i Akan Sidran.

Drnda Husein
Beč, 27.08.2011

No comments: