Wednesday 14 September 2011

"IZ KIĆINOG KOFERA" – Izviđački domovi na Palama – 2. dio

Nastavak slijedi. Mnogi izviđači Sarajeva se sjećaju da su svakog vikenda dolazili na Pale. Nemoguće je nabrojati imena svih onih koji su sa zadovoljstvom i radošću dali svoj puni doprinos izgradnji izviđačkih domova na Palama. Da nam je samo sadašnjih kovertabilnih moneta po broju zvižduka popularnog čire od pristiglih izviđača, od najmlađih do najstarijih, danas bi bili najprofitabilniji centar za sve mlade ljude na ovoj vazdušnoj banji. Pa ipak potrebno je spomenuti imena bar nekih čija imena su bila ispisana na ploči u ulazu u glavnu salu a koji su provodili sve svoje slobodne trenutke na izgradnji domova. Pozivam vas da svojim doprinosom pomognete da se njihova imena nađu kao dodatak ovom prilogu.




Maša Đikić je jedan od onih koji je sve svoje slobodno vrijeme provodio na obnovi domova. Svesrdnu pomoć pružao mu je i Grujo sa Pala.


Nadam se da će te bar nekoga od ovih pregaoca prepoznati na ovoj fotografiji.
A izgradnja domova svakim danom je sve više napredovala.


I dom jezaista poprimao obrise kakvi su bili zacrtani u planovima.

Izgradnjom izviđačkih domova na Palama počela je jedna nova era daljnjeg razvoja izviđačke organizacije Sarajeva i BiH, gdje su se odvijale decenije aktivnosti izviđača. Tako je u januaru 1974. godine, uz prisustvo zvanica kao i mnogih izviđaća svećano otvoren naš omiljeni dom.Jedan od mnogih organizovanih skupova načelnika odreda BiH.



Na našu izviđačku žalost ovi objekti danas služe kao dio univerziteta na Palama. Ali o tome drugi put.







Kićo Laganin

No comments: