Saturday 5 March 2011

OD TADA DO DANA DANAŠNJEG – sjećanje na V klasu škole za načelnike odreda, održane 1970.

OD TADA DO DANA DANAŠNJEG
Sjećanje na V klasu škole za načelnike odreda, održane 1970.

Obično kažemo: „Koliko je vode proteklo od našeg susreta“, a za nas nije to bila voda. Šaljem svoj najsrdačniji pozdrav Miroslavu Antevskom. Miroslave, dirnut sam i obradovan tvojim uspomenama od mladih dana, doživljaja sa V klase škole za načelnike odreda. To me je potaklo da dopunim te uspomene.

Na školi je učestvovalo 38 planinki i izviđača koji su došli iz 21 mjesta BiH. Prosječna starost kandidata bila je 16,5 godina, najmlađi učesnik škole imao je 14 godina, a najstariji 21 godinu. Svi učesnici pokazali su izuzetno drugarstvo. Škola je organizovana kao četa podijeljena u tri voda. Svaki dan, u cilju obuke, mijenjan je načelnik čete. Nakon devetnaest školskih dana ispunjenih radom po planu i programu škole, školu su uspješno završili svi učesnici. Za najboljeg u školi proglašen je Ahmet Hrelja iz odreda „Valter Perić“ iz Sarajeva.


Osposobljeni za obavljanje dužnosti načelnika odreda u svojim jedinicama, stekavši pravo da nose kravatu škole za načelnike odreda, bili su: Miroslav Antevski, Ademir Salković, Ibrahim Džafić, Zoran Tomić, Vesna Ilić, Sadudin Devedžić, Nermina Piknjač, Branko Krstić, Mensur Mulabdić, Hakija Hrvačić, Mirsad Žunić, Ivo Kvesić, Zdravko Stanimirović, Slobodan Sušić, Muhamed Kabahija, Dragan Tišma, Darko Šegedin, Dragan Vidović, Ljubinka Medović, Drenka Trivić, Ismet Šišić i Ljubiša Đurić.

Da se provjere u praksi, u trajanju od četiri mjeseca, u slučaju pozitivnih rezultata, da im se naknadno dodijeli kravata RŠNO, upućeni su sljedeći izviđači: Čedo Krstić, Zdravko Kutle, Elmir Bazdulj, Hasko Salihefendić, Jakub Kubur, Ahmet Delić, Goran Cerić, Milan Ostojić, Božo Petrović, Enes Subašić, Jela Juškić i Slavica Starčević.

Uvedena je tradicija „jubilarna kravata“ (svaka 50-ta kravata).

Prvu jubilarnu kravatu sa rednim brojem 100 dobio je Miroslav Antevski iz Bijeljine.

Načelnik škole: Bećir Gribajčević

Starješina škole: Slavko Butina

No comments: