Sunday 30 January 2011

EVO I MOSTARACA NA BLOGU – Taib Šantić

Javio nam se i Taib Šantić, jedan iz garde poznatih mostarskih izviđača. Dugogodišnji član OI “Midhat Hačam” napisao je sljedeće:

Evo napokon da ispunim obećanje da ću se jednog dana javiti i poslati nekoliko slika za blog. Pokušaću komentirati svaku sliku, a vi odaberite što se može postaviti…”





Slika br. 1: nastala je 1972, poslije otvaranja Četvrte smotre SIBIH-a u Čapljini (Dretelj). Na slici su izviđači Mostara i tadašnji predsjednik SIJ-a Ratko Vujović-Čoče. Do njega je Zora Korda, naš starješina na Smotri, a ja sam ovaj dječak između njih dvoje.

Slika br. 2: Učesnici kolonije poletaraca i pčelica O. I. "Midhat Hačam", Klek 1975.

Slika br. 3: Dio učesnika IPV "Ilegalac", 1972. kolektivna posjeta kasarni u Rajlovcu

Slika br. 4: Izviđači BiH pred odlazak na svečano otvaranje 6. smotre SIJ-a – Petrova Gora 1975. Na slici su članovi štaba BiH izviđača na Smotri i zastavnici odreda učesnika. Ne sjećam se svih, ali znam da je prvi s desna Sado Danon, izviđač od 1952. godinestarješina mostarskih izviđača, dok ove starije planinke se ne mogu sjetiti, a do nje sam ja, tada načelnik OSI Mostar, a do mene legendarni Slavko Butina (pokoj mu duši). Sa lijeve strane, imena se ne mogu sjetiti, sekretarica štaba i starješina banjalučkih izviđača…

Slika br. 5: Na Smotri SIJ-a, Petrova Gora '75. Posjeta izviđača BiH izviđačima Crne Gore: vjerujte, sve poznajem na slici, osim ovog Crnogorca koji me zagrlio… doduše, u pjesmi Smotre, koju je napisao naš Mostarac i voditelj ansambla "Mostarske kiše" Mišo Marić – njih smo pozvali kao učesnike koncerta na svečanom otvaranju – išao je tekst: "… drug do druga, brat do brata, veliko se kolo hvata…"


Slika br. 6: Dio mostarskih izviđača na 6. smotri SIJ-a sa gostima poslije svečanog otvaranja, ispred kapije logora napravljene u obliku Starog mosta, na kojoj je stajalo pet zastavnika mostarskih odreda, a na slici između ostalih je tadašnji predsjednik SIJ-a, naš Mostarac, Radmilo-Braca Andrić…



Z-D-R-A-V-O! + 3 × zdravo!

Taib Šantić

1 comment:

Emir said...

"... u tom kolu jos je veca nasa snaga nasa sreca."
Pozdrav
Emir