Tuesday 11 January 2011

Neobjavljeni prilog naše saradnice – Zdenke Šulc

Vjerujemo da se sjećate priloga koje je slala Zdenka Šulc iz Osijeka; a ako ne, pogledajte njene priloge objavljene na blogu od 16. 06. i 08. 07. 2010. godine.

Đuro Koledić nam je proslijedio skenirane dijelove priloga koji je spremala i namjeravala da pošalje Zdenka. Opaka bolest ju je spriječila da nam ovaj prilog pošalje. Neka i ovo bude sjećanje na dragu planinku, saradnicu bloga.


10. 07. 2010.

Nedavno, kada je moj suprug Borna pronašao ranije izgubljeni 445. broj zagrebačkog Plavog vjesnika izdanog 04. 04. 1963., primijetila sam za sve nas zanimljivu 6. stranicu „Kraj logorske vatre“ Plavog vjesnika IZVIĐAČI, AKCIJE, SJEĆANJA. Raniji prilozi bloga SA izviđači o prvima odlikovanim Zlatnim javorovim listom sa zracima (odlikovanje SIJ-a), prvima odlikovanim Zlatnim izviđačkim prstenom (odlikovanje SIH-a) i prvima koji su proglašeni „Zaslužnim članom izviđačke organizacije“ (počasni naziv u SIH-u) potaknuli su me da predam ovaj prilog jer predstavlja pet istaknutih članova SIH-a koji su dobili među prvima neko od odlikovanja, naziv ili sve troje.
MIRJAM TECILAZIĆ, IVANKA DELAČ, DRAGOMIR ŠULC – PAPA ŠULC, SLAVKO BJAŽIĆ-BRKO I ANTUN GRGIĆ-UČO poznate su izviđačke starješine Splita, Bedekovčine, Osijeka, Zagreba (službenik SIH-a) i Županje. Mirjam, Papa Šulc i Učo do smrti su ostali u izviđačkoj uniformi, a mislim da je to bio i Brko (u svom srcu), iako se zbog bolesti zadnjih godina nije pojavljivao u njoj. Snimio ih je J. Egekher, crtač sve nacrtao, a tekstove i cijelu stranicu uredio Rudi Aljinović-Kićo, doajen starojugoslavenskih skauta u Hrvatskoj i izviđača SIH-a u NR Hrvatskoj i SR Hrvatskoj. I svaki je nešto uz logorsku vatru ispričao. To pročitajte u ovom prilogu. Stari izviđači SIBiH-a i drugih saveza izviđača bivšeg SIJ-a rado će se podsjetiti ove petorice, njihove dobrote, nesebičnosti, snage i čovječnosti u neprekidnoj toploj riječi ljubavi koja nas je nosila zajedno.



ZDRAVO!



Zdenka















U Dalju 11.01.1986. godine

No comments: