Friday 25 June 2010

“GLUHO GLAMOČKO KOLO” – Fotografije Muzafera Osmanagića-Age

Prilikom posjete Sarajevu boravio sam u stanu našeg starog izviđačkog druga Muzafera Osmanagića, poznatijeg po nadimku Aga. Rekao je da pogleda s vremena na vrijeme blog, osjetivši da je napokon došao red da i on pošalje neke fotografije koje je sačuvao. Iz zbirke svojih sačuvanih fotografija (u ovom trenutku) izdvojio je većinu onih koje se odnose na marš “Bijele Vode” – Titovo Užice iz 1961. godine, kao i drugu grupu fotografija nastalih u istoj godini a snimljenih u Sarajevu ili na Palama u okolini našeg izviđačkog centra.
“Pa hoćeš li šta napisati?” – upitah Agu.
“Neću ništa, neka posjetioci bloga pokušaju prepoznati one koji su na
fotografijama, baš će biti zanimljivo” – odgovorio je on, napominjući da će se neki naši drugari i prepoznati. Zamolio je posebno, ako se prepoznaju neki od likova na fotografiji pod rednim brojem, da se svakako jave.
“Onda prilog možemo slobodno nasloviti Gluho glamočko kolo, bez teksta… kao i ono poznato kolo bez prateće muzike”.
Ostao je uporan u prijedlogu, pa tako i objavljujemo njegove fotografije.



1961. godina – Bijele Vode


1
















2:

3:

4:

5:

6:

7:

8:
9:


















10:

11:

12:

13:

14:
15:


















16:


1961. godina – Sarajevo i Pale

17:

18:


















19:



















20:


Nas dvoje (Minkica i ja) prepoznali smo mnogo likova na fotografijama (ne baš sve). Predlažemo vam, ukoliko ste prepoznali nekoga, da nam to i napišete. Nakon izvjesnog vremena u istom prilogu bismo ubacili i dodatak sa imenima na fotografijama koje su numerisane. Očekujemo vaša javljanja.

Minkica i Vesko Vesković
veskovic@yahoo.com

No comments: