Monday 14 June 2010

FOTOGRAFIJE RANKE ŠUMAN-ĐAJIĆ


Članovi Odreda izviđača „Mustafa Dovadžija” iz Sarajeva vjerovatno se sjećaju vedrog lika planinke Ranke Šuman. Za sebe kaže: „Nisam ja baš dugo bila planinka, ali period proveden u mom odredu ostaje mi nezaboravan”. Svoju aktivnost u odredu provodila je sa mnogima, ali su joj u trajnom sjećanju ostali likovi njenih prijatelja iz tog perioda. Sa ponosom ali i sjetom pokazuje nam izblijedjele fotografije, izgovarajući njihova imena: Fudo, Slobodan Borovčanin, Fehim i Fadila Račić, Branka…

„Pojma nemam gdje su oni, ne srećem ih po Sarajevu, a tako bih voljela sa njima bar popiti kaficu kao što smo nekada to radili prije jutarnjeg zbora”.


Najdraža mi je uvijek bila jutarnja kafa.

Iz jedne kutije izvadila je desetak fotografija i skenirala ih i poslala za naš blog. Sa radošću je pokazala fotografije sa lolgorovanja na planini Rudnik, kada je sa njima išao tada njihov član Goran Bregović, sjećajući se svih dogodovština u samom logoru kao i na obližnjem bazenu.















Na Visojevici, kod spomenika narodnom heroju Mustafi Dovadžiji.


Tu su i ostale fotografije sa Visojevice, kao i sa Tjentišta.











































I na kraju nas je zamolila da se svi koji se prepoznaju na fotografijama jave, te da na komentaru bloga napišu imena zajedničkih prijatelja.

No comments: