Tuesday 1 December 2009

BORNA ŠULC – OSIJEK – Uspomene na Pale 1957.


Ako bar malo prolistate priloge našeg bloga, potražite jedno sjećanje Momčila Spasojevića iz Čelinca koje je objavljeno 15. juna ove godine pod naslovom “Put u Poljsku 1971. godine”. U tom prilogu Momčilo je između ostalog spomenuo Dragomira Šulca sa suprugom Irenom, eruditu, profesora geografije, pisca udžbenika a nadasve skauta iz doba Kraljevine Jugoslavije, jednog od osnivača izviđačke organizacije u Osijeku. Ovaj prilog je učinio da nam se javi i dugogodišnji osječki izviđač Borna Šulc, sin preminulog Dragomira.


"Dragi prijatelji!

Na II smotri izviđača Jugoslavije na Palama u Bosni i Hercegovini sudjelovao je i Odred izviđača „Ivo Lola Ribar“ iz Osijeka. Odred je bio smješten u naselju izviđača Hrvatske koji je nosio naziv VI SLAVONSKI KORPUS. (Nisam siguran da li je Savez izviđača Hrvatske imao samo ovo naselje, ili su tu bili samo Slavonci, a ostali iz Hrvatske da su imali druga naselja.) Ostvareni su kontakti koji su se razvili u dugogodišnje prijateljstvo između osječkih izviđača sa izviđačima Bosne i Hercegovine, Srbije, tabornicima Slovenije, izvidnicima Makedonije, harcerima Poljske i Crvenim sokolima (socijalistički izviđači) Belgije. Osječki izviđači su bili gosti Poljaka 1972. g. 21 dan, Poljaci su uzvratili posjet istog ljeta u istoj dužini trajanja, a te je godine i delegacija SIJ-a (SIH-a i SIBiH-a) bila 21 dan u Poljskoj. Iz naše obiteljske arhive dostavljam vam snimke amblema Smotre,


zastavicu smotre i dvije dopisnice u izdanju Izviđačkog domaćinstva Sarajevo,

















naslovnu stranicu Vodiča Smotre,


prvu stranicu Vodiča sa tri spomen-žiga,


snimak pravog ugla marame harcerki Poljske iz Krakowa koju su poklonile mojoj majci Ireni (vidi se dio harcerskog znaka bez križa i u pozadini Tatre),






snimak kopče remena harcera Poljske,






snimak amblema Crvenih sokola Belgije,








korice statuta Crvenih sokola Belgije,


snimak kopče remena Crvenih sokola Belgije i
četiri fotografije i to:







.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
1. Irena Šulc, moja majka, na II Smotri SIJ na Palama 1957. godine;
.
2. Slavonski izviđači na Palama 1957. Stoje s lijeva na desno: Josip Pihler (bez košulje s maramom) iz Osijeka – umro nakon 1991., četvrta u haljini Irena Šulc iz Osijeka, do nje njezin suprug Dragomir Šulc – umro 05. 09. 1986. godine, (sjede) četvrti (djevojčica ispred njega) Ivica Martinek-Mata iz Odreda izviđača „Vl. Brkić-Španac“ Slavonska Požega – umro neposredno prije 1991. godine. Osječani na slikama su pripadali Odredu izviđača „Ivo Lola Ribar“ Osijek.
.

.

3. Slavonski izviđači na Palama 1957.
Stoje s lijeva na desno: Dragomir i Irena
Šulc iz Odreda izviđača „Ivo Lola Ribar“ Osijek. Imena ostalih se ne mogu sjetiti.
.

4. Slavonski izviđači sa drugovima iz SIBiH-a na Vrelu Bosne nakon povratka sa Smotre na Palama 1957.
Slijeva (zavrnuti desni rukav – gleda prema foto-aparatu) Irena Šulc. Lijevo od nje se djelomično vidi Dragomir Šulc. Desno od Irene u profilu Antun Grgić-Učo (umro 1969. godine), funkcioner SIH-a iz Županje. Prema sjećanju moje mame, na ovoj su slici i trojica izviđača SIBiH-a.

Još jedna napomena. Cijela naša obitelj je bila aktivna u SIJ do 1991. godine. Danas smo (supruga Zdenka i djeca , Dragomir, Giola i ja) članovi Royal Rangers – kršćanski izvidnici u Osijeku.
Lijep pozdrav,
Borna Šulc"

Zahvaljujemo se Borni na poslatim prilozima za naš blog, uz želju da nam se opet javi sa sjećanjima (možda i sa fotosima) na susrete osječkih i bosanskohercegovačkih izvidača. Obitelji Šulc upućujemo naše tople izviđačke pozdrave.


Redakcija bloga

2 comments:

TAMY said...

Cestitamo na uspjesnom 3 godisnjem radu i samo tako nastavite!

Pozdrav od Jaksica-Seattle!

Unknown said...

Borna drago mi da vidim da si dobro. I te stare slike cu super. Lepoje videti kako je sve to bilo organizovano u stara vremena.