Friday 18 December 2009

SJEĆANJE – Slavko Bjažić-Brko

Osvanula je vijest u brojnim informativnim sredstvima kako je 13. 12. 2009. umro Slavko Bjažić-Brko, velikan izviđačke organizacije u bivšoj SRH i SFRJ. Ovo je tužna vijest i za mnoge stare izviđače SIBiH-a , jer su zajedno s Brkom proveli mnogo vremena na velikim saveznim izviđačkim akcijama, akcijama Saveza izviđača Hrvatske, posebno akcijama „Ništa nas ne smije iznenaditi”, i u dobrovoljnim izviđačkim i omladinskim radnim brigadama koje su izgrađivale Stalne taborske terene (STT) na otocima Zlarin i još više Obonjan, poznat kao „Otok mladosti“ u arhipelagu lijepog Šibenika. Volio je sve dobre ljude a nadasve izviđače. Ostat će mi u sjećanju, a iskreno mi je žao što nije bio zadovoljan konačnim ostvarenjem Otoka mladosti za koji je toliko radio.

Članovi OI "Ivo Lola Ribar" iz Osijeka sa Slavkom Bjažićem-Brkom 1958. u Sarajevu, prilikom odlaska na Tjentište (Slavko stoji treći sa desne strane).

Slavko je decenijama bio sekretar Saveza izviđača Hrvatske i direktor Otoka mladosti u izgradnji. Izviđačkim instruktorom III. stupnja SIH ga je proglasio 17. 12. 1967. i u evidencijama toga zvanja nosi broj 1. Nositelj je brojnih visokih i najviših odlikovanja SIH-a i SIJ-a (… najviše odlikovanje SIJ-a Zlatni javorov list sa zracima i Zaslužni član SIH-a…) i brojnih drugih društvenih priznanja i državnih odlikovanja. U prvim poslijeratnim godinama nakon drugog svjetskog rata u vojsci je izgubio desnu ruku i bio je vojni invalid.

Borna Šulc

No comments: