Tuesday 28 April 2009

MOŽDA NISTE ZNALI?

Odred izviđača „Mlada Bosna“ je prvoosnovani odred u Sarajevu. Osnovan je u mjesecu martu 1952. godine, prije nego je ustanovljen Savez izviđača BiH (juni 1952).

Prvi starješina odreda bio je Isak Ozmo, a načelnik Slavko Butina.

Odred „Mlada Bosna“ 1952. logorovao u Vitini kod Ljubuškog,
1953. logorovao je u Strmcu kod Nove Gradiške,
1954. logorovao je u Maoči kod Zavidovića,
1955. logorovao je u Poljavnicama kod Bosanskog Novog.

Te iste godine OI „Mlada Bosna“ se ugasio razdjelbom na dva nova odreda koji su ponijeli imena „Pavle Goranin“ i „Slaviša Vajner-Čiča“.

1957. godine ponovo je osnovan odred „Mlada Bosna“.

Prvi starješina „Mlade Bosne“ (II) bio je Dragan Žokalj (profesor matematike i fizike u Osnovnoj školi „Petar Kočić“,
a zatim Milan Čeraveša (oficir JNA).

Prvi načelnik odreda bio je Velija Džananović,
zatim Zoran Stojanović-Zo,
a iza njega Muhamed Ibričević-Ibrik.

Odred je formirao Dragan Žokalj u školi „Petar Kočić“, zahvaljujući prelasku jedne čete iz odreda „Pavle Goranin“ koju je doveo Zoran Stojanović, a jedna četa je prešla iz odreda „S. V.-Čiča“. Formiranje odreda pospješila je i popularizacija izviđačke organizacije među učenicima škole „Petar Kočić“, zahvaljujući efektu II smotre izviđača Jugoslavije održane na Palama. Većina izviđača i planinki iz četa koje su prešle u
„MB“ stanovali su u bližoj okolini škole „Petar Kočić“ (koja se nalazila u zgradi nekadašnjih ženskih gimnazija – Prve i Druge).

(Podatke za ovaj prilog dala nam je Vahida Mičijević. Pozivamo naše prijatelje: Agu, Ibrika i ostale da nam pomognu da ovaj prilog popunimo podacima i nakon 1957. godine.)

No comments: