Wednesday 15 April 2009

"GALERIJA USPOMENA" br. 2


Evo nas opet! Nastavljamo sa objavljivanjem starih fotografija koje smo dobili od naših stalnih saradnika i čitalaca. Neke fotografije smo već objavili ali većinu nismo. Za pojedine imamo komentare ko se nalazi na njima (doduše nepotpune), dok za neke nemamo dovoljno podataka. Upravo zato, pozivamo sve one koji su na fotografijama ili pak prepoznaju svoje prijatelje da nam se jave putem komentara.

Ovog puta objavljujemo primljene fotografije iz 1954, 1955, kao i iz 1956. godine.

1954. godina


Vladimir Osipov-Repeta nam se javio sa sljedećim komentarom ove fotografije: "Šteta što je slika toliko mutna... nisam je nikad vidio.
Stoje s desno na lijevo Fuad Šišić-Šiške, najvjerovatnije Hajrudin Hadžiosmanović-Điđi (oba iz mog I voda "Soko" III čete Igmanske, odreda "Mlada Bosna"), ?; sjede i čuče s desna na lijevo Ratko Čokorilo-Rale (II vod "Lav", iz iste čete, vodnik Mustafa Pašić-Paja), Eduard Ekart-Iguman, opet najvjerovatnije Sabahudin Dervović-Lale i ja, svi iz voda "Soko", i Muhamed Emrić-Mostarac (preselio je u Sarajevo iz Mostara). U poluležećem stavu Mustafa Čelebić-Čelo (on je, opet, bio u vodu "Jelen", vodnik mu je bio Alija Melez-Aljo, četa je možda bila II, naziva se ne sjećam).
Bilo bi zgodno pokazati sliku Čeli ili Bećku ili Alji, možda su bolji fizionomisti. Ili poslati Raletu na uvid.
Godina: 1954. Mjesto nepoznato".
Ratko Čokorilo pretpostavlja da je ovaj što leži Branko Vujović a iznad njega da je Milan Vešović .

1955. godina


Na ovoj fotografiji nalaze se planinke "Čičinog" odreda u Pionirskoj dolini u Sarajevu kako se spremaju za polaganje 1. zvijezde. Prepoznajemo Branku Danon i Ubavku Cikotu. Bilo bi zaista lijepo da nam (ako se sjećaju) napišu imena ostalih planinki.
.


.
1956. godina

Za objavljene fotografije iz 1956. godine raspolažemo samo objašnjenjem Vladimira Osipova (za sada) koje ćemo naknadno ubaciti, dok ostale učesnike logorovanja na Brodu kod Foče OI "SVČ" pozivamo da se jave komentarom.

.
.
.

No comments: