Monday 19 January 2009

GDJE SU, ŠTA RADE? Družimo se i mi!


Naš dobri saradnik Alija Preljević slao nam je u više navrata priloge sa fotografijama sarajevskih izviđača kako se druže u lijepoj atmosferi. Vidjeli smo nama drage likove iz odreda PGI, SVČ i MC. A onda neko reče, što i mi ne napišemo nešto kako se mi družimo ovdje u Londonu. I družimo se! Doduše, naši susreti nisu kao vaši kada se vidite ili čujete na Titovoj pa samo kažete: ”Večeras smo... tu i tu”. Pa ipak, zahvaljujući arhitekti (a ko će drugi to osmisliti) Branku Danonu, bar jednom mjesečno se srećemo u prostorijama društva “La Benevolencija”, koje se nalazi u dijelu Londona koji se zove Hendon. Doći do njih nije baš jednostavno. Zamislite samo da neko od vas kaže: ”Hajd’mo na kafu ili piće u Mostar da se vidimo sa dragim prijateljima”. Ali nije teško podnijeti ni taj sat vremena brzim prevozima (neko hvata voz, neko podzemnu željeznicu a neko autobuse) da bismo se sreli sa sarajevskim drugarima. Te večeri su osmišljene tako da ponekada imamo za goste umjetnike sa naših prostora, ponekada neko muzičko veče, nekada neku video prezentaciju...
Treba napomenuti da i na tim susretima svoj doprinos daju i izviđači Sarajeva koji ovdje žive.

---------------------------Sveto Gačinović startuje

Prošle srijede smo se po strašnoj zimi (zamislite, –2° C) sastali da bismo vidjeli video prezentaciju Svete Gačinovića, gdje nam je pokazivao stotine fotosa sa svog putovanja po Indiji.


Možda nas ovog puta nije bilo mnogo, ali kamera je zabilježila prisustvo Mije Kordić, Svete Gačinovića, Darije Stojnić (znaju je kao Dadić), Branke Danon i nas dvoje. Treba li napomenuti iz kojeg smo odreda bili članovi? Sigurno ne! I ovdje smo zajedno, kao i na obaveznom „drugom poluvremenu” u nekom obližnjem pabu.
Ali o tome nekom drugom prilikom. Spominjali smo vas, možda se nekom i štucalo.

Minkica i Vesko

1 comment:

Alija Preljevic-Karanfil said...

Kad smo već kod druženja evo mene opet sa vijestima.
Sutra (utorak 27. 01. og.) na starom lokalitetu ponovo ćemo se družiti u Velikoj bašti.
Dođe mu kao neka reklama (za nas ili objekat u kojem se sastajemo). za sutra očekujemo društvo od nas 6-7. Sa radošću mogu reći da se društvo širi i da mnogi hoće ovaj vid druženja. Istina je da smo mi izviđači jedna velika "familija". Stara prijateljstva, stećena kroz izviđačku organizaciju, vežu nas i dan danas evo preko pola vijeka.
Pozdrav svim izviđačima u zemlji i dijaspori (ma gdje bili). Ko dođe u naše Rajvosa, neka se javi da se družimo. Ko pročita ovaj komentar, a boravi u Sarajevu, takođe neka se javi.
Alija Preljević