Wednesday 5 November 2008

GDJE SU, ŠTA RADE... Ilija Ile Vitorović



Ilija-Ile Vitorović, inženjer i slikar, bio je šezdesetih godina izviđač u odredu „Pavle Goranin Ilija“. Trenutno živi na relaciji Sarajevo-Varšava i u potpunosti se posvetio svojoj najvećoj ljubavi – slikarstvu. U Sarajevu je izlagao na grupnim izložbama i osvajao brojne nagrade, a samostalne izložbe imao je u Parizu 2002. godine i u Varšavi prošle godine.

Danas se otvara njegova samostalna izložba u Pragu. Sticajem okolnosti u Pragu živi njegov drug iz izviđačkih dana Ljubiša Jakšić, koji mu se, u ime starog prijateljstva, našao na usluzi oko organizacije, pa smo i mi od blogera Ljubiše saznali „gdje je, šta radi... Ile Vitorović“. Želimo mu uspjeh koji njegova platna, većinom jadranski motivi bogati svjetlošću (kamene zgrade, panorame gradova, čempresi kao simbol Mediterana...) zaslužuju. Od Ileta, Ljubiše i Goranke, koja će također prisustvovati otvaranju ozložbe, očekujemo povratnu informaciju kako je sve prošlo uz, nadamo se, neki zajednički fotos.

------------Jedna od mnogih umjetničkih slika Ilije Vitorovića

(Na crno-bijeloj slici, s lijeva na desno: Zvjezdana Jovanović, Ico Lomigora, Gojko Jovanović, Ile Vitorović, Ljerka Pranjić-Sivjakov i Stevo Kovačina-Štef)

No comments: