Sunday 16 December 2007

SUSRET U SARAJEVU

Iz Kanade (Windsor) javio nam se Branko Rip. Prilikom nedavne iznenadne posjete Sarajevu (sahrane njegovog oca) susreo se sa Muzaferom Osmanagićem-Agom, jednim od osnivača izviđačke organizacije u Sarajevu i BiH. U svom kratkom javljanju napisao je ovo:

“Lijepo smo se ispričali i podsjetili na stara dobra i sretna vremena koja smo proveli zajedno.

Naročito nam je bilo drago sjetiti se marša izviđača tragom 6. istočnobosanske proleterske brigade, čini mi se, 1965. ili 64, već sam zaboravio. Aga je bio komandant te brigade izviđača, kada smo hodali od, čini mi se, Donje Trnave do Fruške gore, i svaki dan zanoćimo u selu kod predivnih ljudi koji nam prirede večeru, a mi umorni i gladni i tako nekoliko dana. Poslije na Fruškoj gori logor i programi oko logorske vatre. Nažalost, ni jedne slike nemam sa tog marša. Možda neko od učesnika ovog marša ih ima, pa bi bilo lijepo da ih stavi na blog. Pozdrav svima, 3× zdravo, Branko”.

Hvala ti, Branko, za javljanje, uz nadu da će nam se i naš Aga uskoro javiti.


Samo dva dana nakon objavljivanja ovog priloga, dobili smo dvije fotografije sa ovog marša, zahvaljujući Jasni Ćatić-Lipa, te od Mirsada Zorabdića-Mimija. Na njima su u prvom planu planinke Odreda izviđača "Miljenko Cvitković", učesnice već pomenutog marša. Na prvoj fotografiji vide se planinke: Jasna-Ćatić-Lipa, Mira Moro-Vulović, Jasna Arnautalić, Jesenka Mujkić, skupa sa Agom. Na drugoj fotografiji, pored pomenutih planinki, vidi se u prvom planu i Mimi. Neka naš Branko uzme lupu, pa možda i sebe nađe među ovim učesnicima. Očekujemo da nam se jave planinke na fotografiji, napišu svoja imena, poneko sjećanje, a dobrodošle su i ostale fotografije.
















No comments: