Tuesday 9 October 2007

SJEĆATE LI SE OVE LIJEPE PLANINKE?

Slučajno surfajući po raznim blogovima diljem ove male planete, naišao sam na jedan i, gle čuda, ugledao sam Sanu Tasevac, sada udatu Dardagan. Kao poznavalac autorskog prava, ipak sam zatražio saglasnost Saninu da i na našem blogu (sasvim prirodno – izviđačkom) objavimo njen prilog sa fotografijama. Naravno, sa zadovoljstvom se saglasila. I još nešto, Sana se sa porodicom za tri nedjelje preseljava iz USA u Sarajevo. Eto prilike da nam se ponovo javi.

“Izviđači su jedan lijepi dio moje mladosti i moga života. To je bila, zaista, jedna divna vaspitna organizacija za mlade. Disciplina joj je bila jača strana, daleko više nego u drugim omladinskim organizacijama. A ova slika pored kamina, u našem starom domu na Palama, koji su napravili sami izviđači od stare konjušnice, snimljena je mnogo kasnije, kada mi odavno više nismo bili izviđači i planinke (i kada smo pušili), ali smo se ipak povremeno okupljali, možda inercijom, a možda ljubavlju prema izviđačima, koja je ostala u nama. Taj stari kamin je u našim sjećanjima nekako kao simbol našeg izviđačkog druženja i života – naših nezaboravnih povečerja uz tiho pjevušenje, igre i gitaru. Svojim aktivnostima i akcijama izviđači su često evocirali događaje iz NOB-e.
Tako je i ova fotografija nastala na Fruškoj gori, gdje smo išli tragom “VI istočnobosanske proleterske brigade”. Vesna Mašić i ja smo bile u Kulturno-umjetničkoj pratećoj četi, a i ovaj vojnik, kome se ne sjećam imena.
Ljubiša Jakšić, jedan od doajena izviđačke organizacije, jednog vjetrovitog nedjeljnog jutra na Kalovitim brdima, gdje se igrala obavezna “tekma na male”. U pozadini se vidi druga konjušnica, na čijem mjestu je kasnije 1974. g. napravljen Novi dom (ali ne rukama izviđača). Mnogi izviđači, tada već porodični ljudi, potrčali su na prvi doček Nove u Novom domu. Bila je to 1975. Ništa nije bilo kao prije. Doček restoranskog tipa i ništa više nije podsjećalo na naše izviđačke nove godine do tada – ništa, osim one stare drage slike na zidu. Preostale dvije slike su sa jedne akcije na Lopatu.




Tu su osim mene i Mimija Zorabdića – Jadranka Stanimirović, Goran, pa Čvoro…








E, dalje, moraš razumjeti, prirodan proces seniliteta.”






Prilog i fotografije sačinio
Vesko

1 comment:

slobo said...

u trecem redu ,ako se ne varam je cvoro tihomir zvani cvoro iz odreda pavle goranin ilija....pozdrav za hiros suada i sve redom