Thursday 4 October 2007

NOVA LICA NA BLOGU

ZLATICA NINIĆ
Danas smo bili u poseti Ratku Todoviću, bivšem starješini odreda "Boriša Kovačević". Zadivljena sam njegovom vitalnošću u poodmaklim osamdesetim godinama. Drago Vuković, jedan od načelnika našeg odreda, Mišo, čika-Ratkov sin i ljubazna domaćica, teta Pejka, samo površno smo uspeli da pregledamo ogromnu arhivu koju čika Ratko i njegov sin čuvaju: fotografije, amblemi, priznanja, diplome, značke, uniformu, a najvažnije, sećanje. Nabrajali su imena, godine, akcije... Treba dosta vremena da se ova interesantna građa sredi i objavi. Čika-Ratkov sin Mišo, publicista po profesiji, obećao je svesrdnu pomoć. Plan smo napravili, okvirno. Nisam se rukovodila ni zaslugama njegovih prethodnika Save Carevića i Milisava Lazarevića, ni radom odreda za vreme njihovog rukovođenja. Jednostavno, najbliži mi je. Danas smo sugrađani. Iznenađenje je bilo veliko kada je čika Ratko obukao izviđačku uniformu. Beretka, odlikovanje – zvanje izviđača partizana, umesto marame "kravata" Mišina: instruktor na Republičkoj školi za načelnike odreda, V klasa, Pale 16. VII do 2. VIII 70. god. i, najvrednije, na desnom ramenu gajtan, znak pripadnosti Partizanskom odredu "Boriša Kovačević". Uspela sam i da dobijem podatke kako da stupim u kontakt sa nekim bivšim članovima odreda koji se do sada nisu javljali. Prenosim simpatije i divljenje za sve što rade sarajevski izviđači na ovim stranicama.

Pozdrav svim izviđačima i planinkama od

čika-Ratka Todovića, njegove teta-Pejke, sina Miše i Drage Vukoviča.


3 comments:

slobo said...

drago mi je da vas vidim i svi ste mi lijepi i veomna dragi kao i uvijek

cober said...

Predlažem da blog pretvorimo u komentare komentara. Očigledno je da bi pojedini komentatori, puno bolje iskoristili vrijeme utrošeno na besmislene komentare, kada bi napravili, bar po jedan kratki prilog (a nesumnjamo da imaju uspomena i materijala) da osvježe blog i produže mu vijek trajanja.
Tako bi i oni svima bili ljepši i draži.

Milutin said...

Pozdrav svima,

Čika Ratka znam od kada je došao u Beograd. Osnovao je odred "7 sekretara SKOJ-a" u istoimenoj školi na Novom Beogradu i vodio ga do pre neku godinu. Kada ga je bolest onemogućila da bude aktivan kao do tada, nas nekoliko roditelja preuzeli smo odred i danas radimo pod nazivom "Javor". Čika Ratka vidjamo i dalje u bloku.

Pozdrav,

Šile (nadam se da će me se mnogi setiti)