Sunday 21 October 2007

JUBILEJ IZVIĐAČA U SLIKAMA



ISTORIJAT SKAUTSKE - IZVIĐAČKE
ORGANIZACIJE 1907 – 2007.

Kao začetnik ideje skautizma u svetu smatra se Kanađanin Ernest Tompson Siton, koji je još 1902. godine osnovao grupu dečaka tabornika sa zadatkom da se vaspitaju učeći život u prirodi i na principima dobrovoljnosti i samodiscipline. Tako je i začeta organizacija koja se nazvala "woodcroft". Osnivač skautizma u svetu je Englez generalmajor lord Robert Baden-Powell. On je u englesko-burskom ratu za vreme opsade tvrđave 1899. godine koristio dečake za odgovorne zadatke. Posle povratka iz tog rata, u Engleskoj 1907. stvara organizaciju skauta. Prva do njega, verna u ideji, Olave, Lady Baden-Powell. Tri godine kasnije, ova organizacija imala je 123.000 članova. Umro je i sahranjen u Nigeriji, Kenija, a na nadgrobnoj ploči je ispisano "Robert Baden-Powell, šef skauta sveta".
Prvi međunarodni tabor skauta, JAMBOREE, održan je 1920. godine u Olimpiji u Londonu, a prva međunarodna konferencija o skautizmu održana je 1922. u Parizu i od tada je skautizam postao svetski pokret (Svetska organizacija skautskog pokreta – WOSM).
Danas, Svetski izviđački pokret je organizacija koja okuplja 28 miliona aktivnih članova iz skoro svih zemalja sveta. Svetska izviđačka organizacija je nezavisna, neprofitna organizacija, sastavljena od nacionalnih saveza izviđača. Od 1947. izviđačka organizacija ima status konsultanta u Ekonomskom i socijalnom savetu UN-a. Takođe je priznata od strane većine vlada iz UN-a.

U CELOM SVETU JE OBELEŽEN OVAJ ZNAČAJNI
JUBILEJ NAJMASOVNIJE ORGANIZACIJE.

Ove, 2007. godine poklopio se dvostruki jubilej: 100 godina skautske organizacije u svetu i 150 godina od rođenja njenog osnivača. Dva razloga da se održi i Svetska smotra skauta, 21. Jamboree.
Centralna proslava 100-og rođendana (i 21. džembori) održana je u Velikoj Britaniji u Hylands Parku, na Brownsea Islandu, gde je 1907. god. i rođena. Učestvovale su delegacije (kontingenti) skoro 200 zemalja. Proslavu je otvorio princ William, a svojim prisustvom ju je uveličao i unuk Lorda od Gilwella, Baden-Powella. Uspela sam da nađem i da vam pokažem ambleme nekih zemalja učesnica, ali samo mali deo. Nisam pronašla amblem Bosne i Hercegovine. Ako ga naknadno nabavim, dodaću ga ovom prilogu. Ovaj ulaz u Hajlands Park i ove zastave govore vam o veličini ove manifestacije.

















































Više nisam u mogućnosti da i sama prisustvujem nekoj od mnogih manifestacija, uživala sam pretražujući po Internetu. Osim istorijata, evo i nekoliko posuđenih fotografija. Nije važno gde su snimljene. Ovako je ove godine bilo u celom svetu. I u svim savezima, naslednicima Saveza izviđača Jugoslavije, osim lokalnih, održane su i državne – centralne proslave ovog jubileja, i bile međunarodnog karaktera, gde su gosti bili i iz ranije objedinjenih saveza bivše Jugoslavije i iz zemalja širom sveta.







Pretražujući po Internetu, gledajući mnogo fotografija nekih novih mladih skauta – izviđača i planinki, ostalo mi je osećanje: naša mladost se nastavlja.
Sledeći Jamboree (Svetska smotra skauta) održava se 2011. god. u Švedskoj u gradu Rinkaby. Kako bi bilo interesantno da ekipa veterana sarajevskih izviđača ima svoj kontingent!!!
Da napravim ovaj prilog, pomogli su mi “stari izviđači” sa bloga, a najviše nepoznati saradnici sa Interneta. (From Wikipedia, the free encyclopedia, http://www.samnet.org.uk/ i drugi).
Nisam uspela da nađem podatke o kontingentu izviđača Bosne i Hercegovine. Saznala sam da je imao 20 izviđača i planinki, po 10 iz svakog entiteta. Ako neko poseduje amblem ili fotografije, molila bih da mi pošalje na adresu bninzlata@yahoo.com, a ja ću ih ubaciti u ovaj prilog.

POZDRAV

ZLATICA NINIĆ

2 comments:

zlatica said...

Skinite Amblem na pocetku bloga!

zlatica said...

Ispravka! Na pocetku ovog priloga.