Tuesday 28 August 2007

IZ STOKHOLMA – sjeverne Venecije






Već je poznato da je cilj ovog našeg bloga "SA-izviđači" virtualno druženje, ma gdje god da smo na ovoj planeti. Pored pisanih priloga iz naše istorije, naših divnih crno-bijelih slika, simpatičnih komentara o tome, uveli smo već zaživjelu rubriku u kojoj se javljamo sa fotosima iz sadašnjeg doba. Ne samo da vidimo kako danas izgledamo, već i da pokažemo kako su naše veze neraskidive, bilo gdje da smo.

Ovom prilikom, želimo da se našem Coberu zahvalimo na nesebičnom trudu i damo mu dašak odmora do njegovog narednog javljanja, a nas dvoje vam šaljemo nekoliko fotosa iz Stokholma, gdje smo boravili 8 dana. Bili smo gosti kod našeg Emira i Aide Omanović. Uz izvrstan doček, sjajno organizovan obilazak Stokholma, Upsale, te drugih mjesta, naši domaćini su nam pružili mogućnost da se sretnemo sa prijateljima koje svi znamo iz Sarajeva a koji su bili sarajevski izviđači. Pa krenimo redom.


Na prvom snimku smo sa našim domaćinima Emirom i Aidom Omanović. Jedino što se pomalo razlikuje od našeg dugogodišnjeg poznanstva jesu muške probeharale glave. Inače, mladunčad Omanovića su veoma uspješna. Kćerka Lana im je već predstavnik švedske privredne komore u Hagu, a momci – Adi i Mak – buduća snaga švedske i bosanske kinematografije, koji svoje studentske kvalitete već pokazuju širom Evrope, a nastupali su u dijelu mladih lavova i na sarajevskom Film festivalu. Naravno, vrtili smo priče iz davnih vremena pa smo saznali da je Aida sa sestrom Kanitom bila u odredu "Mlada Bosna". A onda smo...


sreli se sa bračnim parom Ninić, Snježanom i Zlatkom. Zlatko Ninić (za posjetioce bloga, to je brat Zlatice Ninić iz Beograda), radio je nekada u "Unioinvestu", a danas je veoma uspješan član poslovodstva jedne od najvećih skandinavskih kompanija iz oblasti elektronske i kompjuterske tehnike. Boravak sa njima i Omanovićima, posebno noćni život u Stokholmu, ostao nam je u nezaboravnoj uspomeni. Zlatko (nekada član odreda "Boriša Kovačević") pozdravlja posebno svoje prijatelje Željka Majstorovića u Sarajevu i Srđana Perovića u Otavi – Kanada. Pozdravlja i sestru i sve ostale izviđače i planinke koji ga se sjećaju. Obećao je da će se, kada uhvati vremna, i on javiti na blog.


Još jedan iz plejade sarajevskih izviđača bio nam je povremeni izvrstan vodič po okolini Stokholma. To je Ratko Čokorilo-Rale, još jedan od nekadašnjih stručnjaka Unioninvesta. I dok smo se vozali po Stokholmu i okolini, Čokorilo nam je sa ljubavlju pričao o svojim davnim izviđačkim danima. Kaže, bio sam član odreda "Slaviša Vajner Čiča" od 1953/4. godine. Spominjao je da mu se prvi vod zvao "Lav", a da mu je prvi vodnik bio Mustafa Pašić a kasnije Vladimir Osipov, dok su mu načelnici čete bili Dragan Cikota i Vlado Sultanović. Posebno pozdravlja Ljubišu Jakšića i sve pomenute. Pričao nam je o svojim logorovanjima u Bosanskom Novom 1954, Han Pijesku 1956, te učešću na II smotri SIJ na Palama 1957. godine. Zamolio nas je da prenesemo njegove tople pozdrave (a mi sa ljubavlju to činimo) njegovim dragim izviđačima i kolegama sa kojima je dugo radio: Muzaferu Osmanagiću-Agi, Nećku Dizdareviću, Ici Lomigori, Ibričeviću...

Isporučuje pozdrave Mirku Ovadiji, Živki-Kici Mandić, Sveti Gačinoviću... ma dosta je to za sada.


Još jedan susret imali smo sa Slavicom Milešić (djevojački), zvanom Seka, i njenim suprugom Igorom Aleksijevim. Slavica napominje da je bila planinka odreda "Mlada Bosna" kada se družila u društvu sa sestrama Pilav – Berom i Minom, Krešom Kalanovićem, te ostalima. Kaže da se intenzivno družila sa Vesnom Kovačević, Mišanom Đorović, Dankom Ilić, Lelom... i, naravno, sve pozdravlja redom.
(Njihove slike u idućem javljanju)
Nama dvoma je bilo izuzetno lijepo (od vremena, društva, ugođaja), pa ćemo ovaj posjet sjevernoj Veneciji na obalama jezera i Sjevernog mora dugo pamtiti.


Uz nadu da će se neko od ovih prijatelja javiti putem komentara, sve srdačno pozdravljamo,

Minkica i Vesko

No comments: