Saturday 18 August 2007

BRIGADA IZVIĐAČA-VETERANA


U ovaj prilog ulažem svoje vrijeme (kojeg, kao penzioner, imam na pretek), kontakte sa starim izviđačima u Sarajevu koji su mi pozajmili kompletan materijal za ilustraciju, te pomogli da se prisjetimo najljepših, zajednički provedenih dana, na akcijama, izletima i u nezaboravnom druženju. Pošto sam ostao bez svojih izviđačkih uspomena, posebno se zahvaljujem staroj raji od koje sam dobio gomilu materijala, kako za ovaj prilog, tako i od najranijih izviđačkih akcija, koje ću pokušati da složim u neke naredne priloge.

Ovom prilikom se zahvaljujem:

Zvjezdani Jovanović-Zvijezdi,

Jasni Ibrulj-Šantić,

Jasni Ćatić-Lipa,

Slobodanu Maksimoviću-Maksi,

Mustafi Čelebiću-Čeli,

Mirsadu Zorabdiću-Mimiju

Krajem 1982. godine, na inicijativu Zlatana Lučića-Zlaje, počinje okupljanje i sastajanje stare izviđačke raje, koja su ostala u relativno bliskim odnosima. Svako se sjećao još nekoga, pa smo počeli da širimo krug poznatih a zainteresovanih starih prijatelja. Sastajali smo se u sali za sjednice hotela "EVROPA", u kome je u to vrijeme radio Zlaja Lučić.
Sjećanja i uspomene okupljali su sve više zainteresovanih. U jednom momentu smo formirali spisak od 108 starih planinki i izviđača, a sa većinom i ostvarili kontakte. Donosimo jednoglasnu
odluku o formiranju "BRIGADE IZVIĐAČA-VETERANA". Za starješinu je izabran Gojko Jovanović, a za komandanta Muzafer Osmanagić-Aga.
Da bismo opravdali postojanje, odlučujemo i da se aktiviramo. Pred nama je 7. smotra SIJ-a, koja se održava na Tjentištu. Pojedine jedinice uzimaju učešća u pohodu "Tragom partizana Sutjeske 1983". Uključujemo se u taj pohod od 01. do 04. jula. Za učešće se prijavilo 35, a učestvovalo 26 veterana. Izrađena je mapa (uspomena) predviđene maršrute, podijeljene u 4. etape, kao i amblem brigade. Bili smo spremni.


SPISAK UČESNIKA MARŠA



1. Gojko Jovanović-Guša

2. Muzafer Osmanagić-Aga

3. Jadranka Stanimirović
4. Goran Stanimirović-Srbin
5. Jasna Ibrulj-Šantić
6. Ivan Peter (Novi Sad)
7. Rizo Grahić-Riz
8. Alija Melez-Aljo
9. Osman Gribajčević-Osmo
10. Bakir Čamo-Kirba
11. Hajrudin Halapić-Šole
12. Sakib Mataradžija-Kibo
13. Slobodan Maksimović-Makso
14. Namik Mulahusić-Miki
15. Namik Silajdžić-Sile
16. Mladen Popović-Pop
17. Salih Pašić-Paja-Salkica
18. Esad Arnautalić-Sado-Riko
19. Ruždija Mustagrudić-Ruždo
20. Miroslav Hegenberger-Dado
21. Midhat Buljubašić-Šilja
22. Ahmed Ahmetašević-Kum
23. Haris Ahmetašević-sin
24. Miroslav Topić-Cober
25. Safet Bašić – logistika




Polazak je bio u 5.00 sati i bio je organizovan prevoz do polazne tačke, selo Jeleč, udaljeno 1 sat vožnje u pravcu Foče. Isti dan je predviđeno da pređemo I. etapu do visoravni Palež, gdje je predviđen odmor, sportske aktivnosti, okretanje janjca i noćenje.

Prije polaska, u Sarajevu, pridružio nam se bračni par Stanimirović iz Beograda.
Veteranka Jadranka Solomunović-Stanimirović iz odreda Miljenko Cvitković i suprug, takođe stari izviđač iz Beograda, Goran Stanimirović-Srbin. Po prethodnom dogovoru, pred selom Jeleč trebalo je da nam se pridruži i izviđač-veteran iz Novog Sada, Ivan Peter u 6.00 sati. Jednom izviđač – uvijek izviđač. Po planu stižemo na odredište, a Ivan u izviđačkoj uniformi sa maramom i telećakom na leđima čeka pored oznake JELEČ. Tačno po dogovoru, u pravo vrijeme, na pravom mjestu.




Ponovni susret, razgovori i sjećanja starih prijatelja poslije mnogo godina. Livada pokraj sela Jeleč, izuzetno mjesto za nazdravljanje i obnavljanje prekinutih veza. Nema ranca bez čuture iz koje naviru uspomene. Podsjećanju nigdje kraja, ali pred nama je prva etapa marša. Jeleč, nadmorska visina 650 m; oko 8 km do visoravni Palež, na visini 1050 m. Krećemo uzvodno uz rječicu Govzu, kroz izuzetno živopisan krajolik. Mi se krećemo do prvog odmorišta, a onda nastavljamo dalje, zajedno sa posjetiteljima bloga.
Do tada pozdravi svima od članova brigade, koja se možda ponovo sastane, u još većem broju, pošto smo sada svi mi, kao i vi, ravnopravni članovi. Jedini uslov koji morate ispuniti je:


BUDITE ZDRAVI I ŽIVI !!!! Pozdrav, Cober

No comments: