Sunday 6 October 2013

TEŠANJSKA IZVIĐAČKA BICIKLIJADA - Položeno vještarstvo "biciklist" - Mujo Pobrić



Evo jednog zanimljivog priloga koji će privući pažnju kako mlađeg izviđačkog naraštaja u Tešnju tako i sve one koje raduje svaki uspijeh izviđača u BiH. Zahvaljujući agilnom starješini odreda "Crni vrh" iz Tešnja Muji Pobriću, prenosimo tekst i fotografije koje nam je proslijedio sa zadnje akcije ovog veoma vrijednog izviđačkog kolektiva.

Danas 5.10.2013.  održana je peta ovogodišnja „Izviđačka biciklijada“ na zahjev upornih članova koji su sebi zacrtali da polože vještarstvo "biciklist". Njih 58 je i uspjelo u svojoj namjeri. Osvojili su to vještarstvo nakon ukupno pređenih 184 kilometra vožnje.Današnja etapa je bila Jablanica-Karadaglije -Kiseljak-Ćatin greb-Ključ-Kahvica-Mekiš-Roše-Karadaglije-Jablanica  duga  32 kilometra.
Za pohvalu za najbržu vožnju  su sljedeće planinke i izviđači: Plančić Ćerima, Ermina Garić i Adna Garić,a slijede izviđači: Adnan Halilović, Mirza Bašić i Muhamed Omerbašić.
Svim članovima današnje biciklijade velike čestitke.

Nismo se pokajali. Ni velika magla, ni oblačno vrijeme ,nije nam zasmetalo da ono što smo željeli ponoviti i učinimo. Nas 49 najodvažnijih smo danas vozili 24 km. I nije nam bilo teško. Izdržali smo izviđački napor koji smo imali pred sobom. Sve se dobro završilo. Svi smo se vratili kućama radosni i sa željom da se opet ponovi nova avantura i izazov.


Na zahtjev većeg broja članova u subotu ponovo izviđačka biciklijada.
28.9.2013 Kiseljak-Dom izviđača 10 sati. Izviđaštvo je sredina u kojoj se stvara pozitivna energija, u kojoj caruje optimizam, u kojoj do izražaja dolaze plemeniti i požrtvovani, nesebični i vrijedni .


Kiseljak-Dom izviđača podno Crnog vrha.11.oo sati. Polazak prema Ćatinom grebu, a onda prema izvoru vode Ključ, u srcu stoljetnih stabala Crnog vrha. Svi su stigli na cilj(dvije gume pukle i popravljene na licu mjesta). Nakon osvježenja,povratak nazad na start. Svi radosni, sve se dobro završilo (ekipa za prvu pomoć imala posla, previjanje jedne lijeve podlaktice - na sreću bez posljedica). Svi osvojili vještarstvo biciklist.Jedva se čeka idući vikend, sada malo dalje nego danas da upoznamo svoju okolinu.
Fotografije kažu više,
Okupljanje učesnika biciklijade.
Pred sami start učesnici iščekuju znak za početak


Znak da su spremni.

I sve je krenulo.
Vožnja kroz Crni vrh.

Avantura nezaborava.
Ključ izvor voda na Crnom vrhu. Starješina Mujo Pobrić sa Alispahić Elminom, Garić Adnom, Begunić Fahirom, Plančić Čerimom i Begunić Sabahetom.
Mali predah na Čatinom grebu.

Odmorište na Ključ vodi.
Odmorište na Kraljevom brdu.
zar ne?
Mujo Pobrić

No comments: