Thursday 5 September 2013

VELIKI ODRED IZ MALOG GRADA - IZVIĐAČI MODRIČE - Dr. Adnan Hodžić



Evo još jednog priloga našeg već učestalog saradnika dr. Adnana Hodžića, u kojem se osvrnuo na djelatnost njegovog odreda izviđača "Avdić Šefko" iz Modriče. Napisao nam je, da iskreno vjeruje da će objavljene fotografije ponukati mnoge njegove prijatelje a koji su na njima, danas razasute po cijeloj planeti, da se i oni jave svojim komentarima i sjećanjima na divnu provedenu mladost.

Kao i mogi odredi izviđača koji su nastajali u malim mjestima i općinama u Bosni i Hercegovini 50 - tih i 60 - tih godina prošloga vijeka i odred izviđača “Avdić Šefko” je ponio ime lokalnog skojevca, partizana i borca. Učenik i student, koji je kao jedan od najistaknutijih omladinaca sa područja Trebave i Bosanske Posavine dao život za svoju domovinu u decembru 1943.god, podno planine Zvijezde nedaleko od Kamenice kod Zavidovića.

Odred Izviđača "Avdić Šefko" iz Modriče je osnovan 12.05.1961.godine u Modriči. Sa većim ili manjim uspesima u radu je bio aktivan sve do proljeća 1992.godine. Pamti učešće na republičkim i saveznim smotrama, regionalnim, republičkim i saveznim  izviđačkim višebojima, nosilac priznanja "Partizanski odred" više puta. Odlikovan "Srebrnim javorovim listom" SIJ-a. Nosilac brojnih općinskih priznanja i Zlatne plakete "8.septembar" općine Modriča. Jedan od najaktivnijih i najorganizovanijih izviđačkih odreda u nekadašnjoj regiji Doboj. Mnogima je bio poznat osamdesetih godina prošlog stoljeća sa najraspjevanijim planinkama u BiH! Ovaj prilog je u njihovu čast!


Slika 1. Članovi OI“Avdić Šefko“ Modriča na logorovanju u Trogiru augusta 1984.god.
Slika 2. Članovi Odreda izviđača „Avdić Šefko“ iz Modriče  u Domu izviđača na Mejtašu decembra 1983, god, s lijeva:Miro Aničić, Maid Nakić, Marko Dubravac, Edin Karabegović, Mirsad Alatović, Enes Isić i Nikola Savić.
Slika 3. Izviđači OI“ Avdić Šefko“ Modriča sa izviđačima OI „Ivo Lola Ribar“ Bosanski Šamac sa Hamdijom Pozdercom na smotri SIBiH-a 1985. Na Boračkom jezeru.
Slika 4. Patrola planinki OI „Avdić Šefko“ Modriča na RIPV Kozara 1984.god. s lijeva: Merima Grbić, Nataša Janković,Vesna Zečić, Jasna Sarvan i Mirsada Alatović.

Slika 5. RIPV Kozara 1984.godine patrola planinki sa tadašnjim članom Predsjedništva SIBiH-a iz Modriče Adnanom Hodžićem, s lijeva: Mirsada, Vesna, Adnan,Nataša i Merima.
Slika 6. Pred polazak na marš“Tragom partizana Sutjeske“ 1983.god. u Miljevini članovi OI“Avdić Šefko“ Modriča s lijeva Miro Aničić, Nikola Savić, Zerina Beširević, Vlado Bilić, Albin Tursić i Džemal – Ivo Mešanović
Slika 7. Članovi OI“Avdić Šefko“ Modriča na logorovanju u Trogiru 1984.god. s lijeva stoje: Marko Dubravac, Enes Dugić - Dugi, Maid Nakić, Nataša Janković, Dragan Šimunović, Merima Grbić, Adnan Hodžić, Nikola Savić, čuče: Jasna Sarvan, Edin karabegović, Begzada Herdić, Saša____,Vlado____, i Saša Arsebović.

Slika 8. Izviđači Modriče na maršu „Tragom partizana Sutjeske“ 1983.godine, na Zelengori - Ljubin Grob s lijeva stoje:izviđač iz Zenice, Džemal – Ivo Mešanović, Zerina Beširević, Snježana Mišić .(OI„Polet“ Zenica) čuče: Nikola Savić i Adnan Hodžić.


Slika 9. Izviđači Modriče i Zenice na polasku na svečano otvaranje VII smotre SIJ-a na Tjentištu 1983.godine.
Slika 10. Izviđači Modriče na Vracama decembra 1982.godine – Partizanski stroj, stoje s lijeva: Adnan Hodžić, Sead Hadžiahmetović, Mirsad Alatović, Merima Bjelošević, Dragan Šimunović, Amira Otanović, Redžo Mešanović, čuče Nikola Savić i Miro Aničić.
Slika 11. Učesnici regionalnog IPV u Modriči maja 1985.god. (regija Doboj).

Slika12. Patrola Modričkih izviđača za Centralno orjentaciono takmičenje SIBiH-a u Gračanici 1969.god. s lijeva stoje: Nedžad Alić, Hasan Pozderac, Mile Smiljanić, Salih Džindo, a čuče: Salih Halilović,Bahrudin Dajić i Fajko Pelesić.

Slika13. Izviđači Modriče u Kamenici kod Zavidovića, na memorijalu – mjestu pogibije Avdić Šefke po kome je odred nosio ime, 31.10.1982.god.
Vaše komentare možete slati na slijedeći način: Dovoljno je da prilog koji želite komentirati, da na njegovom kraju sa desne strane kliknete mišem na rijeć Post a comment. Otvoriće vam se sljedeća stranica na kojoj će te ugledati kvadrat u kojem možete kometarisati prilog ( ne više od 300 rijeći ). Ispod kvadrata se nalaze dva manja pravougaonika i u prvom napišete vašu e mail adresu a u drugom vašu lozinka-pasword. Na kraju kada to uradite, kliknete na rubriku send i to je to.

Vaše priloge sa fotografijama možete poslati i na ove adrese:
 
veskoveskovic@ymail.com
cobertopic@gmail.com

No comments: