Saturday 23 October 2010

EVO SLIKA IZ BRIZBEJNA – Nebojša Dukić


Iz dalekog Brizbejna (Australija – inače grad Ranke Šipke) – a šta je danas daleko! – javio nam se i Nebojša Dukić, te poslao više fotografija iz perioda 1973/74. godine. U periodu kada je „stara garda” OI „Boriša Kovačević” napuštala aktivno učešće u izviđačkoj organizaciji, Duka junior (tako smo ga zvali) nastavio je svoju aktivnost radeći u odredu skupa sa braćom Fazlić, braćom Brković, Mićom Todovićem, Jadrankom Torkašem… te ostalom mlađom generacijom. Ovo je dio fotografija, nastao je na terenima Tjentišta, na akciji „Ilegalac”, kao i na drugim akcijama, koje objavljujemo uz saglasnost učesnika na njima.

Duka na zimovanju okružen mladim planinkama 1973. godine


1974. godine na tradicionalnoj akciji sarajevskih izviđača, kao i uvijek, učestvovala je ekipa OI „Boriša Kovačević”. Na prvoj fotografiji je ekipa koja je uzela učešće na „Ilegalcu 74”: zdesna su Kostić, Dukić, Torkaš, S. Fazlić i (?).
Na narednoj fotografiji su: Nebojša Dukić, (?), Jadranko Torkaš-Tana, dok su u donjem redu: (?), Mića Todović i Kostić (tadašnji načelnik odreda).


1973. godine na tradicionalnom pohodu u posjeti mjestu pogibije NH Boriše Kovačevića u Miljevini na fotografiji su: Nikola Stojanović (sekretar SO Novo Sarajevo), Ratko Todović, Snježana Todović, Brkić stariji, Marica, Darko,
Bojović, Jadranko Torkaš-Tana, (??), Drago Vuković i Satko Fazlić.




Na sljedećim fotografijama, koje su snimljene 1973. godine na Tjentištu na smotri SIJ-a, vidjećete dio učesnika. Imena i prezimena, ili samo imena ili nadimke nabrajamo po sjećanju drugih učesnika. Tu su: Nebojša Dukić, Brković stariji, Hamović, Vanja Seršić, Jadranko Torkaš-Tana, Brković mlađi, Dado Đuretić, Mića Todović, Zoran Hamović, Marija, Ela Papo (kao gost iz OI „Slaviša Vajner Čiča”), Snježana, Vlado Tkač.






Na fotografijama na kojim se vidi Nebojša Dukić na nekom logoru ili na smotri, ostale učesnike ne znamo, pa bi bilo interesantno saznati njihova imena.



Ako i vi koji pratite ovaj blog, a prepoznate nekoga ko nije spomenut, proslijedite svoj komentar na blogu.

Napomena: dvostrukim brzim klikom miša na fotografiju ona se uvećava.

No comments: