Wednesday 20 January 2010

HOĆE LI SE PREPOZNATI?

Ako se sjećate, u više navrata na našem blogu su se pojavljivali prilozi Gorane Jovanović ("Asocijacije"), zatm tekstovi Zlatana Lučića, Miroslava Topića, potkrijepljeni fotografijama, kao i komentari, o saradnji OI "Slaviša Vajner Čiča" iz Sarajeva i OI "Ivan Senjug" iz Slavonskog Broda. Saradnja ova dva odreda izviđača počela je ranih '70. godina, a dugogodišnja prijateljstva su građena na mnogim susretima, zajedničkim zimovanjima, logorovanjima, smotrama. Nažalost, ovaj divan primjer dugogodišnje saradnje dva odreda prekinut je ratnim zbivanjima na prostoru ex-Jugoslavije. Ovih dana Borna Šulc iz Osijeka poslao nam je fotografije nastale početkom 1974. godine, kada je Komisija za instruktore SI Hrvatske boravila u Slavonskom Brodu na polaganju ispita za nove izviđačke instruktore. U tekstu uz ove fotografije Borna je napisao: "Svih 6 polaznika za instruktore kao i dvoje starješina odreda često su naglašavali prisnu saradnju sarajevskih i slavonskobrodskih izviđača. Na ovim fotografijama koje su u prilogu, želio bih podsjetiti izviđače na ta vremena, da se prepoznaju i ponovo ostvare pokidane veze. Slijede detaljnija objašnjenja za navedene slike. Prva slika, bočno sjedi Dragomir Šulc, izviđački instruktor III stepena, Milan Krajšić, predsjednik SIO Slavonski Brod (čita molbe kandidata), dugogodišnji starješina odreda i izvrstan čovjek, Ljubica Galović, starješina odreda i Bojan Bošnjak, izviđački instruktor III stepena.



Na drugoj slici D. Šulc ohrabruje kandidate, lijevo od njega je Darko Demes, izviđač porječanin, a desno od Šulca je Goranka Milutinović.

Na trećoj slici su instruktor Zdenko Popović, instruktor II. stepena (u civilu), dva kandidata i Borna Šulc, instruktor II stepena. Na četvrtoj slici s lijeva na desno su: Dragomir Šulc, Bojan Bošnjak i Milan Krajšić.

3 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Dana 20.01.2010. objavljen je moj prilog „HOĆE LI SE PREPOZNATI?“, a ja sam ubrzo uspio doći i do podataka da je Savez izviđača Hrvatske dana 15.09. 1974. proglasio Izviđačkim instruktorima I. stepena slijedeće kandidate iz Slavonskog Broda:
80. RANKO MIROSAVLJEVIĆ,
81. PERO ĆOSIĆ,
82. ZLATKO MIHIĆ,
83. VELJKO MIJIĆ,
84. DARKO DENEŠ,
85. DARKO GRBAC,
86. GORANKA MILUTINOVIĆ i
87. DIJANA CINDRIĆ
Od ovih osam novih instruktora sa šestoricom je (kao kandidatima ) razgovarala u aprilu 1974. od SIH-e za tu priliku imenovana Komisija čiji sam i ja bio član. I ovi bi podaci mogli obradovati vas – drage stare izviđače Sarajeva i zato ih šaljem.
Borna.

Vesna said...

Pozdrav sarajevskim izviđačima. Drago mi je što vidim ove slike i na njima drage i poznate ljude, jer sam i sama nekad bila izviđač i sve ih poznajem.. Na drugoj slici lijevo je Goranka Milutinović, prvi desno je Darko Đeneš (a ne Demes), onog dečka s malu dužom kuštravom kosom ne vidim dobro da bih ga mogla prepoznati, a u klupi iza njega je Darko Grbac. Od ovih šest instruktora, Ranko Mirosavljević više nije među nama, a sutra ćemo na posljednje putovanje nažalost ispratiti i Zlatka Mihića.