Monday 14 September 2009

VIJESTI IZ REGIONA

Na Internetu se može svašta otkriti, saznati. Sa malim zakašnjenjem, Vladimir Osipov je pronašao ovaj podatak o izviđačima Crne Gore. Na sajtu http://www.barinfo.cg.yu/, a i u dnevnom listu ''Pobjeda'', 08. 06. 2008. god. objavljeno je:

''CRNOGORSKI IZVIĐAČI USKORO
U SVJETSKOJ SKAUTSKOJ ORGANIZACIJI


Od 14. do 18. jula ove godine na ostrvu Džedžu u Koreji, održava se Svjetska skautska konferencija – najveći dogovor skauta svijeta, i na njemu će Svjetska skautska organizacija (WOSM) uskoro za svog punopravnog člana primiti Crnu Goru. Biće to veliki dan za Savez izviđača Crne Gore, organizaciju koja ima skoro 1000 članova i preko 15 izviđačkih odreda. Interesantno je da samo mjesec dana ranije Savez izviđača naše zemlje, zajedno sa odredom izviđača "Milan Perović" iz Kralja kod Andrijevice, organizuje zbor izviđača Crne Gore.


To je povod za razgovor sa Miloradom Tanjom Masoničićem, generalnim sekretarom Saveza izviđača Crne Gore. On nam je potvrdio da pripreme za odlazak naše delegacije u Koreju teku po planu i da je Svjetski skautski komitet odlučio da konferenciju koja će se održati pod sloganom "Stvaranje boljeg svijeta", fokusira na strategiju skautizma u naredne tri godine.

"Veliki skup svjetskih skauta biće u stvari kruna našeg intenzivnog rada u prošloj godini", ističe Masoničić. "Jer, 2007. će u radu Saveza ostati zapamćena kao godina preporoda. Kao godina intenzivnih međunarodnih aktivnosti. Uspostavili smo dobre odnose sa svim skautskim organizacijama u Evropi i svijetu, država je podržala brojne akcije koje smo organizovali. To su, između ostalog, i dva zbora Saveza izviđača Crne Gore (u Nikšiću i na Cetinju, odnosno Ivanovim Koritima) na kojima je učestvovalo preko 200 izviđača i planinki. Osim toga, u septembru prošle godine u organizaciji Izviđačkog odreda iz Bara, održani su susreti poletaraca i pčelica u Sutomoru, a bilo je i više seminara za instruktore, tečajevi za vodnike. Treba reći i to da Savez izviđača posebnu pažnju posvećuje međunarodnoj aktivnosti, pa su izviđači iz Bara zajedno sa 59 skauta iz Bavarske uradili projekat sanacije dijela škole u Starom Baru", veli Masoničić.


Slično će biti i ove godine, kaže Masoničić. Kad to kaže, on misli na saradnju skauta Francuske i izviđača Crne Gore, odnosno na boravak Tristina Le Bergiota u našoj zemlji. Cilj njegovog boravka je bio razvijanje partnerstva između dvije zemlje, kao i razmjena mladih skauta, lidera i trenera. Osim majske posjete skauta Velike Britanije, odnosno čelnika Evropskog skautskog komiteta za Balkan, tu je i zbor izviđača u Kraljama koji će se u kompleksu Selina, održati od 13. do 15. juna, zatim i brojne druge manifestacije – smotre drugarstva i ljubavi prema prirodi i uopšte prema radostima življenja. Takav je bio i tradicionalni Četrnaesti susret skauta izviđača "Mimoza 2008", u organizaciji Odreda "Orjen" iz Herceg-Novog, na kojem je učestvovalo skoro 500 izviđača iz bivših jugoslovenskih republika. Odred iz Bara organizovao je i vodnu školu za svoje članove, a Odred "Milan Perović" jednodnevni izlet u Prokuplje...

Ljubitelji pustolovine, duha nezavisnosti, ali i ljubitelji prirode i radosti života, koji krase svakog izviđača, u Crnoj Gori su prvi put organizovani daleke 1928. godine. Naime, te godine je znameniti Tibor Sekelj organizovao prvu skautsku organizaciju u našoj zemlji, u Nikšiću. U Savezu izviđača podsjećaju da je za vrijeme rata rad prvih crnogorskih skauta bio prekinut i da je obnovljen u septembru 1955. I opet u Nikšiću, tačnije u Vidrovanu, gdje je te godine organizovana i prva šumska škola. Inače, Savez izviđača Crne Gore kao svoj dan slavi – Prvi maj 1956, kada je ova organizacija zvanično osnovana na Glavi Zete''.
Čestitamo izviđačima Crne Gore!

No comments: