Thursday 18 June 2009

KOD HARCERA 1972 – Drago Vuković

.
Evo i mojih sjećanja na boravak kod harcera u Poljskoj. Tamo smo putovali 1972, u organizaciji SI Jugoslavije. Iako je prošlo otada mnogo vremena, na slici koju sam poslao, od naših članova iz BiH, na zboru ispod stare tvrđave u Zagrebu, gdje je bio skup svih delegata SIJ, prepoznajem: Mustafu Poparu iz Zenice, Mišu Čarapinu iz Lištice, Esada Ibiševića-Džumbusa, Muhameda Ibričevića-Ibrika i, naravno, sebe.
.
. . . . . . . . . .Delegacija SIJ pred polazak u Poljsku
.
Bili smo 20 dana u Poljskoj. Posjetili smo Varšavu, Zakopane – sportsko-rekreacioni centar, Krakov i Novu Hutu, gdje je bila harcerska smotra. U Novoj Huti boravili smo oko 7 dana. Kao što je pisao na posljednjem postu moj prethodnik, i mi smo priredili našim domaćinima fantastičnu jugoslovensku večeru. Kako to obično biva, i mi smo uspjeli okrenuti jagnjad na ražnju. Beran je na Poljskom jagnje, a oni nisu nikada jeli jagnje sa ražnja. Jedva smo nabavili jagnjad, jer je klanje bilo zabranjeno. Platili smo sve sa amortizacijom za sljedećih 10 godina (vuna, mlijeko + kilaža). Uz pečenu jagnjetinu napravili smo i lonac od 50 l. salate, koju je vješto napravio naš Ibrik. Spremili smo i žestoko piće, naravno naše. Bili su više nego oduševljeni, jer je sve što smo im spremili za njih bilo nešto novo.
Vodili su nas u obilazak rudnika soli u Krakovu. Dubina je 1100 m, na dubini oko 500 m je muzej figura od kamene soli, nešto što je nezaboravno.
.
Harceri su nas divno primili, pokazali nam dosta znamenitosti, vodili nas na splavarenje, dva dana, na Dunajac, pritoku Dunava. Na fotografiji se vide Mišo Čarapina, Esad Ibrišimović, Ibrik i ja (ostalih se više ne sjećam).
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. . . . . . . . Splavarenje na Dunajcu
.
.
.
.
.
.
.
.
Ah, ljepote!!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Jedan od rukovodilaca harcera se zvao Tadeuš, pa šaljem i fotografiju gdje sam se uslikao sa njim i ostalima na slici.
.
. . . . . . . . . . Tadeuš (visoki) između Miše i mene
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Fotos sa Tadeušovom suprugom i njihovim sinom, malim harcerom Pjotrom
.
Zamolio bih sve one koji prate ovaj blog da, ako imaju ikakvu informaciju o Tadeušu, njegovu adresu, telefon ili e-mail da mi je proslijede putem našeg bloga. Pozdrav svima,
.
Drago Vuković, Beograd
.

1 comment:

Anonymous said...

U vezi priloga „KOD HARCERA 1972.“ – Drage Vukovića od 18.06.2009. na okomitim fotografijama splavarenja rijekom Dunajec, prepoznajem u trećem redu (ispred krmara) slijeva na desno:
1. Momčilo Spasojević ( upoznao sam ga preko SA izviđači bloga),
2. Branko Baldasar – Čučo koga još zovu i Baldo, izviđač – pomorac iz Splita, proglašen u Savezu izviđača Hrvatske instruktorom II. stupnja sada već davne 1981.godine. I danas je brđanin ( sadašnji izviđački naziv kategorije je veteran ) u Splitu gdje je , sjećam se i radio kao profesor na jednoj od gimnazija.
3. Crnokosa dama Poljakinja zove se Gražina.
4. Starješina Odreda izviđača – porječana „Sesre Baković“ Zagreb čijeg se imena ne sjećam jer planirano kontaktiranje između naših porječanskih odreda nije ostvareno.