Tuesday 9 June 2009

SA PUTA U POLJSKU 1965. U DELEGACIJI SIJ-a


Na poziv organizacije harcera Poljske Savezu izviđača Jugoslavije da uputi, njima u goste, delegaciju iz svog članstva, SIJ je, zatim, pozvao republičke Saveze da imenuju po tri člana koji će zajedno predstavljati SIJ.
Okupili smo se u zakaznom terminu i dva dana boravili u Beogradu radi priprema. Ta dva dana su nam bila više nego dovoljna da se zbližimo i postanemo kompaktna i vesela družina. Bilo nas je dvadeset, osamnaest iz republičkih saveza i dva, kao vođe puta, iz SIJ-a.
Putovali smo vozom, sa nama je putovala i jedna gitara pa smo neumorno pjevali gotovo čitavim putem.
U Budimpešti smo trebali presjesti u voz koji će nas preko Bratislave odvesti do Varšave. Do polaska iz Budimpešte imali smo samo toliko vremena da kratko prošetamo gradom te sa lijeve obale Dunava, iz Pešte, pogledamo brežuljkasti Budim sa tvrđavom i zgradom parlamenta i, posebno, prelijepi most koji spaja ova dva dijela grada. U prelasku preko čehoslovačke granice uhvatila nas je noć i savladao zamor. Probudili smo se u Poljskoj. U Varšavu smo stigli prije podne. Prošlo je više od 30 sati otkada smo krenuli iz Beograda.
Na stanici su nas, sa iskreno srdačnom dobrodošlicom, dočekali domaćini i šarmantna profesorica slavistike, koja nas je, svih petnaest dana našeg boravka, pratila kao prevodilac.







Auto-bus kojim smo pre-krs-ta-rili Polj-sku




Smjestili su nas u Dom harcera, koji je bio veoma udoban, sa kvalitetnim spavaonama, kuhinjom i trpezarijom. Svih tih dana naši domaćini su se brižno starali da nam bude ugodno i zabavno. Detaljno smo obišli i upoznali Varšavu, posjetili muzeje,
kulturne i istorijske spomenike, prodavnice harcerske opreme i svih ostalih potrepština. Upoznali su nas sa sistemom i programom organizacije harcera. U učestalim, bilo prijepodnevnim ili poslijepodnevnim, matinejama upoznali smo veoma zabavne kolektivne igre koje su posebno pogodne za zabavu mlađih na zimovanjima i logorovanjima, zatim, naučili smo i pjevati nekoliko veselih harcerskih pjesama.



Spomenik u Varšavi






















Vilanovo – dvorac poljskih kraljeva







Na sastanku u Domu harcera

Upoznali smo Poljsku uzduž i poprijeko. Obišli smo i dobrano upoznali Krakov, bili smo na obali Baltičkog mora, u Gdanjsku i Gdinji, na istoku u Bjalistoku, na Mazurskim jezerima. Bili smo u Zakopanima i na Visokim Tatrama. Posjetili smo i Lođ, Vroclav, Poznanj, Katovice i Torun.






Obišli smo i Aušvic i skamenjeni izašli iz tog mračnog muzeja.
Na rastanku dugo smo se opraštali sa našim domaćinima.

Bećko Gribajčević

No comments: