Sunday 15 March 2009

"GALERIJA USPOMENA" br. 1

“Galerija uspomena” polako se puni… Pristižu slike od 52-ge na ovamo. Redakcija ima pune ruke posla da ih razvrsta prema dekadama, akcijama unutar dekada… Šaljite i dalje, svačija lijepa izviđačka mladost zaslužuje da bude podijeljena sa ostalima. Poziv ostaje otvoren.
Za početak objavljujemo pravu istoriju: 52-ga, 53-ća…



1952. godina

Propagandni logor kod Markala, Trg Oslobođenja

08. 08. 2007. godine naš već stari saradnik, Vladimir Osipov-Repeta za ovu fotografiju je napisao:
"U zadnjem redu prvi s lijeva je Slavko Butina, prvi s desna Aljo Melez, do njega Branko Putnik (spada u raju iz komšiluka Pionirske doline; bio je strašno solidan izviđač, nešto poput Mustafe Čelebića-Čele, u malčice starijem izdanju). Do njega možda Rino Palestra, brđanin, krasno je svirao gitaru; odselio je u Beograd i postao psihijatar.
Planinke ispred tog zadnjeg reda: prva s lijeva bi trebalo da bude Vojka Jakšić, Ljubišina prva rodica, kao i on s Jezera, tj. pored Pionirske doline. Njihove kuće su porušene kad se širio i uređivao stadion Koševo, uz ulicu a ispred pomoćnih terena, odnosno sada šehidskog groblja. Do nje je Adela Juričić, Paulina sestra. Njih dvije su plivale i skakale kao delfini, stanovale su na Jezeru, otvorenom bazenu, smještenom otprilike na mjestu Fakulteta za fizičku kulturu: njihov otac je bio čuvar bazena. Do Adele stoji Vasvija-Vasva Prndelj. Treća od nje je Karmela Arčon, sestra dvojice braće Arčona, svi iz istog kraja pored Pionirske doline. Čuči peti i s lijeva i s desna Muzafer Osmanagić-Aga (Slavko Butina ga je znao zvati Muzo); drugi od njega udesno je Mehmed Čamo-Medo, stariji brat pokojnog Bakira Čame-Kirbe, a ovaj je karijeru počeo u mom vodu "Soko". Prvi s desna je Kemo, kome sam zaboravio prezime." (naknadno se sjetio da je to Kemo Slipičević)


Ako neko od "starije garde" izviđača prepozna još nekoga, molimo da se javi na poznate adrese redakcije bloga.


1953. godina


Smotra izviđača i planinki OI "Mlada Bosna" pred odlazak na logorovanje u Strmac.

Za ovu fotografiju nemamo podatke o učesnicima, pa molimo sve koji nešto znaju da se jave bilo svojim prilogom ili kratkim komentarom.



Da nemate vi nešto još starije? Pošaljite – objavićemo! Šaljite i fotografije koje su novijih datuma, i to ćemo objaviti!

1 comment:

repeta said...

Na prvoj slici zanimljivo je znati da je na mjestu obje zgrade iza izviđača kasnije izgrađena poslovna zgrada izdavačkog preduzeća "Svjetlost".
Druga fotografija je snimljena ispred uprave Pionirske doline, čiji je upravnik bio Slavko Butina, tadašnji načelnik odreda "Mlada Bosna". Jedini koga sam prepoznao je Branko Putnik, deveti s lijeva, visok, u bijeloj košulji.
V. Osipov