Thursday 22 March 2007

EMIRA KRŠLAK IZ SARAJEVA PIŠE...

Mnogo sam se obradovala ovom vašem / našem blogu. Osim tekstova i fotografija iz ranijeg doba, želja mi je da dam svoj doprinos o stanju izviđačke organizacije u Sarajevu danas. Pa evo šta sam napisala:

U januaru 1996. godine Savez izviđača Kantona Sarajevo je organizirao prvu poslijeratnu školu za vodnike, koja se održala u Banovićima. To je bio prvi izlazak naše djece iz grada i značilo je pogled u svijet, jer sve što nije bilo Sarajevo za nas je bio svijet. Školu su uspješno završili svi polaznici, njih oko 40, među kojim i 10 učenika O. Š. "Osman Nuri Hadžić" i O. Š. "Ćamil Sijarić".
Te iste godine, uz podršku direktora škole, osnivaju se dva odreda izviđača na Dobrinji. Naravno, ništa od toga ne bi bilo da se slučajno na tom prostoru nisu našli stari izviđači, ali nešto malo mlađi od onih koje si spominjao iz Sarajeva.
Naša imena su Edina Fazlić i njen muž Satko, Gorana Jovanović i Emira Kršlak.
Zahvaljujući sretnoj okolnosti, jer smo svi sem Satka radili u školama, imali smo mogućnost okupiti veliki broj djece i pružiti im izvanredno iskustvo koje smo i sami stekli zahvaljujući onim malo starijim od nas.
Za ovaj protekli period uspjeli smo stvoriti 2 jaka i dobro organizirana odreda izviđača. Nabrojit ću internacionalne kampove na koje smo vodili izviđače iz Dobrinje. Italija 1999. god., Švedska – Gotland 2002., Italija – Macrame 2004., GB – oblast Essex. Stvorili smo veliki krug prijatelja iz drugih država i otvorili velike mogućnosti našim mlađim. Za ovaj put šaljem vam slike iz Italije i Engleske.
Pored toga, svake godine smo na ljetnom kampu. Aktivnosti se nastavljaju i redovno ću vas izvještavati.
Bila sam opširna, puno pozdrava svim izviđačima i planinkama, aktivnim, kao i onim koji su to nekada bili.
Emira

No comments: