Monday 12 February 2007

HVALA VAM!


Vidjeli smo, a još više smo saznali i drugim putem (E-mail, Skype, telefon...) da je naš i vaš BLOG zaživio. Zahvaljujemo se svima koji su nam se javili ili obećali poslati svoje priloge. Pa ipak, za svaku pohvalu su fotografije, tekstovi koje su nam poslali: Branka Danon iz Londona – UK, Emir Omanović iz Stokholma – Švedska, Ljilja Kabiljo iz Natanije – Izrael, Brano i Rahela Rip iz Windsora – Kanada, te kratki ali za nas veoma važni komentari podrške koje smo dobili od: Dževada Tasića iz Norveške, Darije Stojnić iz Londona, Gorana Brajkovića iz Pariza, Tamare Jakšić iz Redmonda – USA, Snježane – planinke iz Ljubljane zvane "Zec" i Mladena Ovadije iz Toronta – Kanada. Fotografije objavljene na blogu sve nas vraćaju u jedno divno vrijeme kada smo svi zajedno uživali u našoj izviđačkoj organizaciji, te predstavljaju dragocjenu vrijednost jednog vremena.

Vidjeli smo također da mnogi naši i vaši prijatelji, izviđači i planinke, radije koriste mogućnost da nama dvoma pošalju fotografije i tekst na naš E-mail (veskovic@yahoo.com) da bismo mi to publikovali. Nije nam teško i to ćemo i dalje raditi. Pa ipak, evo i kratkog uputstva ako to želite sami uraditi.

Dakle, prvo upišite sljedeće: www.vim-izvidjaci.blogspot.com i, kada mišem kliknete na tu stranicu, otvara se sajt SA izvidjaci (vidjećete sa lijeve strane na zelenoj podlozi). Ukoliko želite da nešto pošaljete (fotose, tekstove, ambleme, knjižice, izviđačke listove i sl.), potrebno je to prije skenirati a zatim na toj stranici (SA izvidjaci) registrovati se (vidi na plavoj podlozi piše Sign in. Kada tu klikneš mišem, otvara se nova stranica sa naslovom Blogger. Tu je potrebno kliknuti mišem na New blogger, a onda u dijelu gdje piše Sign in to use blogger upisati svoju e-mail adresu i svoj password i kliknuti na Sign in. Iza toga otvara se nova strana gdje se (sa lijeve strane) nalazi zeleni + i piše New post. Kada se klikne na new post, otvara se nova strana gdje se konačno unosi tekst i fotosi i to:

1. kod teksta "Title" upišeš naslov koji želiš;

2. ispod teksta "Recover post" upisuješ tekst po želji,

3. sa desne strane između slova "ABC" i nacrtane gumice nalazi se mala sličica koju kada klikneš imaš opcije o slikama koje želiš poslati:

a) sa lijeve strane tražiš sliku koju želiš poslati, zatim drugu...

b) izabereš gdje želiš da slika stoji (lijevo, centar, desno)

c) veličinu slike (mala, srednja, velika).


A nakon toga još dva poteza i to:

– da vidite šta ste uradili, kliknuti na Preview (sa lijeve strane)

– i konačno, ako ste zadovoljni, da to ubacite na blog kliknuvši na "Publish".


Nije tako komplikovano kako izgleda. Ako i jeste, koristite naš e-mail pa nam to pošaljite.


Za kraj ovog javljanja, podržavamo ideju Branka i Rahele, te objavljujemo jednu noviju fotografiju Ljilje i Josipa Kabiljo.


Pozivamo sve još jedanput, ali sve sarajevske i druge izviđače, naše prijatelje od pera, da nam se pridruže i to što prije.

Minkica i Vesko

No comments: