Thursday, 12 December 2013

OBILJEŽENA 55. GODIŠNJICA DJELOVANJA IZVIĐAČA IZ HRASNICE

Naš saradnik Branko Parla poslao nam je dole navedene fotografije sa proslave obilježavanja 55. godina Odreda "Igman92", koji kako nam je rekao, nastavlja tradiciju nekadašnjeg Odreda izviđača "Đuro Salaj" iz Hrasnice. Njemu hvala za fotografije i kritika za veoma "dugačak tekst" po kojem je on veoma poznat.

U Hrasnici ili na Ilidži kraj Sarajeva nedavno je obilježena 55. godišnjica djelovanja izviđačke organizacije. Odred izviđača "Igman 92" koji nastavlja tradicije hrasničkih izviđača nekadašnjeg odreda "Đuro Salaj". Uz prisustvo mnogih gostiju na svečanosti ( Sarajeva, Splita, Konjica, Vareša...) je data slika djelovanja ovog odreda, doduše mnogo više iz poslednjih dekada postojanja. Na svečanosti su i podjeljene Plakete SIF BiH za doprinos razvoju izviđačke organizacije.
Amblem odreda
Otvorenje obilježavanja 55. godišnjice postojanja odreda.
Učesnici na proslavi: Prvi sa lijeva na desno je Teufik Šišić a peti je Stenek, starješina konjičkih izviđača. Pošaljite nam imena ostalih, odmah ćemo ih unijeti.
Evo i najmlađih učesnika proslave.
Skup je pjesmom pozdravio hor namlađih članova odreda.
Evo kako je izgledala pozornica sale u kojoj se održavala svečanost.
Evo ih ponovo dok pjevaju svima nama poznate pjesme. Prepoznaće se oni sami kada ovo budu vidjeli.
Zar nisu slatki? Čekaju mirno svoj slijedeći nastup.
Pogled na dvoranu iz drugog ugla.
Sada je na nas red.
I dok je trajala svečanost, pogledali smo i izložene pehare za pobjede na takmičenjima u raznim disciplinama.
Izloženi eksponati.
Ima toga još, a kažu da nisu sve ni izložili.
Prikaz dobivenih diloma.
Jedan zanimljiv primjer kako je bio ukrašen dio predviđen za izložbu postignuća.
A evo opet Teufika Šišića, danas starješine odred izviđača "Vrelo Bosne" na Ilidži. Starije generacije izviđača i planinki sa Ilidže i Hrasnice ga pamte kada je sa svojim bratom imao vokalno instrumentalni sastav, sa kojim je nastupao i u Sarajevu kao i na raznim izviđačkim manifestacijama.. Specijalni pozdrav od prijatelja sa ovog bloga.
Među brojnim gostima bili su i predstavnici izviđača iz Splita sa kojim održavaju bliske veze.
Plaketa SIF BiH je dodjeljena i Tomi Tokiću iz Ljubače kraj Tuzle. Nedugo nakon ovog skupa Tomo je preminuo.

Ista plaketa je dodjeljena i opštini Vareš za doprinos razvoja izviđačke organizacije. Plaketa je u rukama planinki iz Vareša.
 
 
 

Plaketa SIF BiH dodjeljena je i firmi "Emos trade" iz Doboj Istoka, za doprinos unapređenja izviđačke organizacije.
 Ovom skupu prisustvovali su i veteran iz Sarajeva i Ilidže. S lijeva na desno su:Musaid Špuritović Muše, Azem Mehonjić, Alija Melez, Bečir Gribajčević i Miladin Vidaković-Vidak.
S lijeva na desno su: Branko Parla, Ahmed Erzamić - Hamić, Azem Mehonjić, (?) i Bečir Gribajčević.
Šteta je što među mnogim eksponatima koji su bili izloženi na ovoj svečanosti nismo ugledali ni jednu fotografiju Hrasničana iz perioda kada su u Odredu "Đuro Salaj" njegovo osnivanje i dugogodišnji rad pronosili mnogi iz generacije Brudera, Željka, Cvike...i mnogih drugih.

Tekstove ispod fotografija postavili su Miroslav Topić - Cober i Vesko Vesković.

Svoje nove priloge, fotografije kao i prijedloge, sugestije možete dostaviti na slijedeće e mail adrese: cobertopić@gmail.com i vesko939@gmail.com
No comments: