Monday 20 May 2013

I EMIR JE BIO IZVIĐAČ

Ako redovno pratite naš blog mogli ste primjetiti da smo objavljivali priloge o nekim veoma popularnim sarajlijama koji pripadaju svijetu kulture. Bilo da su to muzičari ili književnici, pisano je o njima kada su bili članovi izviđačke organizacije ili su se samo, tako da kažem, "očešali" od nje.Tako su o Goranu Bregoviću i njegovom logorovanju sa sarajevskim odredom "Mustafa Dovađija" iz Sarajeva, prilog objavili Zlatica Ninić ili Slobodan Borovčanin još 1.7. 2007. godine. Prilog o piscu Avdi Sidranu i njegovom logorovanju sa izviđačima odreda "Slaviša Vajnet Čiča"  u Berkovini kod Han Pijeska daleke 1957. godine, objavljen je tri puta i to: 27.2. 2010; zatim 31.1.2011. te 10.9. 2011 godine. Nakon objave prvog priloga javljali su se učesnici tog logorovanja od kojih su neki negirali a neki sa sigurnošću tvrdili da je bio učesnik tog logorovanja. (vidi priloge prilog V.Veskovića, M. Spasojevića i H..Drnde ) 
Nedavno nam je stigao prilog Milenka Todovića iz Beograda u kojem nam je u knjizi Emira Kusturice poslao djelić iz te knjige gdje se vidi da je i on bio izviđač u sarajevskom odredu "Sava Kovačević".



"Љубав према тајнама потиче с логоровања на Сутјесци са одредом извиђача "Сава Ковачевић".
Ако си хтео да постанеш курир извиђач, ваљало је савладати технику ћутања. Тамо је требало проћи кроз сито и решето да човјек не би остао обични извиђач. За то звање требало је да ћутим 24 сата.
Свидјела ми се тишина. Што мање причаш више
мислиш!  Иако кажу да је говор највеће достигнуће људског рода, открио сам да никада не треба  брбљати.
Због тога су моје прве везе са дјевојчицама биле
неуспјешне.  Сједим на састанку, блејим к'0 овца ипљуцкам кроз зубе. Она ми каже:
- Па реци нешто?!
- Шта?
- Нешто лијепо!
- Шта је теби лијепо?
- Било шта.... реци ми, реци ми, на примјер да ме волиш?!
- Како ћу ти рећи да те волим, кад то није тачно?!......."

Samo ne znamo dali je to bila Maja njegova supruga, koja je također jedno kratko vrijeme bila planinka "Čičinog" odreda.
Bilo bi veoma interesantno da nam se javi nekadašnji načelnik Odreda "Sava Kovačević" i možda pošalje svoje sjećanje na ove dane ili fotografije iz tog perioda. 

Vaše komentare možete slati na slijedeći način: Dovoljno je da prilog koji želite komentirati, da na njegovom kraju sa desne strane kliknete mišem na rijeć Post a comment. Otvoriće vam se sljedeća stranica na kojoj će te ugledati kvadrat u kojem možete kometarisati prilog ( ne više od 300 rijeći ). Ispod kvadrata se nalaze dva manja pravougaonika i u prvom napišete vašu e mail adresu a u drugom vašu lozinka-pasword. Na kraju kada to uradite, kliknete na rubriku send i to je to.
Vaše priloge sa fotografijama možete poslati i na ove adrese:

veskoveskovic@ymail.com
cobertopic@gmail.com

No comments: