Friday 10 August 2012

INTERETNIČKI KAMP BORAČKO JEZERO



Znali smo da će dva prethodno objavljena priloga sa Boračkog jezera gdje su opisani susreti veterana ( a čiji domačini su bili konjički izviđači ) sigurno inicirati i druge da nam opišu doživljaje koji su se događali tokom ovog ljeta. Jedan od tih događaja vrijedan pažnje zabilježen je i na blogu zeničkih izviđača a koji nam je prenio i uredio Midhat Buljubašić Šilja. Izražavamo zahvalnost našim prijateljima iz Zenice kao i stalnom saradniku Šilji.
Blog SA IZVIĐAČI 

Velika avantura počinje - Sjeveroistočnom podnožju planine Prenj, na nadmorskoj visini 397 m smjestio se izviđački interetnički kamp koji se ove godine organizuje pod pokroviteljstvom ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Na desetodnevno druženje je pristiglo oko 200 izviđača iz Prnjavora, Prijedora, Bijelog Polja, i Zenice.
Učesnici iz Prijedora su započeli svoju avanturu u ranim jutarnjim časovima okupljanjem ispred Gradskog stadiona, a potom autobusima „Arcelor Mittal“ se uputili prema Prnjavoru gdje im se pridruzio vod odreda izviđača „Kestengrad“ te požurili u susret prijateljima iz Zenice. Srdačno su dočekani sa tradicionalnim izviđačkim pozdravima odakle su sa pjesmom krenuli ka finalnoj destinaciji Boračkom jezeru.

U prelijepom ambijentu Boračkog jezera učesnici su smješteni u bungalove i šatore što je proteklo uz puno smijeha, šale i traženja zametnutih torbi koje su im brizno spakovale njihovi roditelji. Usljedio je tradicionalni grah

  a potom pravo osvježenje nakon duge vožnje i paklenog dana u savršenoj čistoj eko-vodi prelijepog Boračkog jezera. Osvježeni i opušteni smo se vratili u kamp da se bolje upoznamo međusobno a i sa pravilima života u kampu. Svi učesnici su dobili jednoobrazne majice i marame kao sastavni dio ljetne izviđačke opreme.
Nakon večere uslijedio je kulturno zabavni program u vidu „Ledolomaca“ – adrenalinskih igara upoznavanja, koje je vodio Dino Brljevac član dječije omladinske i lutkarske scene „Bosanskog narodnog pozorišta„ Vidno zadovoljni i poprilično umorni otišli su na spavanje iščekivajući novu avanturu. Nastupio je mir u taboru.
G-din Tamir Wasar ,šef političkog odjela Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, svečano otvorio je prvi izviđački interetnički kamp “Jednostavno izviđaštvo” Boračko jezero. Učesnike kampa na Boračkom jezeru je drugi dan njihovog boravka probudilo sunce koje se pomaljalo iza čudesne planine Prenj. Sa očima punim osmijeha započeli smo važan dan, trebalo je urediti kamp za pravu izviđačku ceremoniju. 
 
Svečana ceremonija otvaranja interetničkog kampa započela je u 12 sati gdje smo pjesmom, pričom pokušali da dočaramo ko smo, što smo, šta želimo i šta radimo. Da podijelimo ideje i snove sa mnogobrojnim gostima.

Učesnicima kampa su se obratili domaćini i gosti:
- Edin Šarić predsjednik Saveza izviđača općine Zenica,
- Ernest Badnjević starješina Odreda izviđača “Dr. Mladen Stojanović “ iz Prijedora,
- Husejin Smajlović načelnik općine Zenica,
- Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona,
- Enes Suljkanović, potpredsjednik Republike Srpske.

Šef političkog odjela Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, g-din Tamir Wasar svečano je otvorio prvi izviđački interetnički kamp “Jednostavno izviđaštvo” Boračko jezero. Osvrnuo se na svoje mlade dane, kada je i sam bio izviđač. Posebno je mladima prenio osnovnu poruku izviđaštva, prijateljstvo i prihvatanje različitosti, spremnost da se radi pojedinačno kao i dio tima. Istakao je da su mu znanja i vještine koje je stekao u izviđačkoj organizaciji bile smjernice u životu i da ista i dan danas koristi obavljajući svoju odgovornu dužnost.vNakon svečane ceremonije otvaranja, upriličen je svečani ručak za sve goste, učesnike i prijatelje kampa. Zadovoljni svojim predstavljanjem otišli smo da se osvježimo u kristalno čistoj vodi jezera. Večer je donijela vrijeme zabave uz Talent show gdje smo imali priliku da pokazemo svoje talente, a svi kao da su rođeni za glumačku ili muzičku scenu. Zadovoljni od velikog dana zaspali smo uz pjesmu cvrčaka.

Treći dan u znaku radionica iz oblasti "Mirovnog obrazovanja",  zabave na vodi i večernjeg maskenbala na temu "Ljepotice i Zvijeri" - 
Osvanuo je treći dan, mirno i tolerantno, kao da zna da je naš današnji zadatak upoznati se sa ovim pojmovima. Pod vodstvom naših moderatora zagledali smo jedni druge u oči, uši, odvajali smo se po zelenim, plavim, crnim smeđima očima, razdvojili smo se kako nam je god na um palo. 
Onda smo se svezali u parove, pokušali smo da svako za sebe izvuče najviše koristi, svako je vukao na svoju stranu . Tek kad smo se pošteno zapetljali u hiljadu vlastitih nemogućih kombinacija, shvatili smo da su baš bez veze te podjele po bojama, ujedinili smo se po čistom srcu izviđačkom i otišli da zajedno odradimo naše dnevne dužnosti.

Naravno kupanjac nije prošao bez obavezne odbojke u vodi i ludorija , sa porukom za MAME I TATE - ne brinite uredno se mažemo, sklanjamo sa sunca, iako ste vi pomalo krivi za ozonske rupe ccc...., jedemo sve i ono zeleno (povrće mislimo da se zove)

Večer, vrijedne, spretne ruke su u tili čas napravile maske, a zvijeri i ljepotice su okupirale naš tabor pod redateljskom palicom naših ledolomaca. Naše čudne zvijeri plešu, pjevaju, izvode piruete, ma čigre prave, a ljepotice slatke, skockane, trepću okicima slatko se smješkaju i dresiraju zvijeri,pod budnim okom Odina i Afrodite, kojima je na noge došao i pravi grof Drakula u nezaobilaznoj pratnji Divlje Mačkice i Tarantule.
 Muzikom smo probudili i podzemlje, ups došao gospodin Had, očara ga Venera, pa je manji od makova zrna. Do prve trube povečerja ova čudesna svita je pjevala, igrala, onda zaspala slatkim snovima.... a šta smo sanjali... ma nešto može ostati i tajna.

Izviđački pozdrav,
Z-D-R-A-V-O

No comments: