Friday, 17 August 2012

IZVIĐAČI OSVOJILI SIMPATIJE MOSTARACA

Interetnički kamp je u sklopu svog programa,  osmog dana vrijeme je da se upozna tradicija, kultura, bogatstvo raznolikosti ovog prekrasnog dijela zemlje. Kroz kanjon Neretve u kojoj se bjelasaju ribe, krećemo putem za Mostar. Nakon tri sata stižemo do našeg prvog odredišta Manastira Žitomislić, koji je jedan od kulturno najznačajnijih pravoslavnih manastira Hercegovine iz 16. vijeka, a posvećen je Blagovještenju Presvete Bogorodice. U staroj humskoj oblasti predstavlja najzapadniji održani pravoslavni manastir. Bratstvo manastira nas prima sa velikim oduševljenjem, gdje su nas upoznali sa istorijom podizanja manastira, koji je do sada tri puta bio srušen do temelja, ali i svaki put obnovljen.

 Nastavljamo do sljedećeg odredišta Tekije na Buni, islamskog Sufi manastira, iz XVI vijeka koji je izgrađen za potrebe derviškog kulta i okupljanje Sufi - derviš bratstva, te je služila kao konačiste za derviše - Sufi putnike. Orijentalna bosanska arhitektura tekije u Blagaju privlači svojom bjelinom duple fasade, spratom i proširenom sobom koja liči na balkon, čiji obrisi se odražavaju na površini tamno zelene vode reke Bune. Tekija u Blagaju još uvek je jedno od najtajanstvenijih mijesta u Bosni i Hercegovini, jer je derviško - Sufi bratstvo najpoznatije po svom asketizmu i takođe po tome što propovjeda jednu od najmističnjih dimenzija islama.
 

 

U našu čast izvedena je tradicionalna mostarska lasta, razledali smo muzej čija je postavka posvećena mostu, temelje starog mosta, čudesne građevine starog dijela Mostara.

 Prepuni utisaka vraćamo se u kamp, gdje veče provodimo uz finale talent show-a i natpjevavanje.

No comments: