Sunday 20 May 2012

55. GODIŠNJICA IZVIĐAŠTVA U TEŠNJU - Mujo Pobrić

Jedna od važnih osobina izviđača je uvijek bila ekspeditivnost. Da je to tačno, potvrda je i ovaj prilog koji nam je proslijedio Mujo Pobrić, dugogodišnji izviđač i aktuelni starješina  odreda izviđača "Crni vrh" iz Tešnja.
Napomena: Da bi ste fotografije vidjeli u potpunosti, dovoljno je mišem kliknuti na istu.
U velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj održana je u subotu 12.05.2012. g. svečana akademija u povodu jubilarne 55. godišnjice postojanja izviđaštva u Tešnju.
Osim brojnih članova tešanjskog odreda izviđača, svečanosti su prisustvovali rukovodioci Saveza izviđača Bosne i Hercegovine, Saveza izviđača F BiH, te rukovodstva iz bratskih odreda izviđača iz Goražda, Lukavice - Gračanica i Nemile, Sarajeva.
Detalj sa svečane akademije

Pogled na dvoranu i dio učesnika



Domačini sa gostima (Mujo Pobrić - starješina odreda, Emira Kršlak-podpredsjednik SIBiH, gosti iz Goražda)
Pred sami početak svećane akademije
Gosti iz Goražda
Brojne generacije okupljene u okviru predratnog Odreda izviđača "Huso Hodžić", dale su nesebičan doprinos razvoju skautizma u Bosni i Hercegovini.
Svugdje gdje su gostovali, na izviđačkim smotrama, takmičenjima, taborovanjima, izletima, marševima i drugim akcijama, isticali su se izvanrednim rezultatima, marljivošću, disciplinom, bili reprezentativni ambasadori svoje organizacije, ali i svoga grada.
Tradicije tešanjskog skautizma, danas uspješno nastavljaju vrijedni članovi Odreda izviđača "Crni vrh" Tešanj.
Da su dostojni velikih dosega svojih prethodnika, pokazali su najmlađi tešanjski skauti izvanrednom priredbom u kojoj nije nedostajalo ni pjesme, ni glume, ni muziciranja, a ni one karakteristične izviđačke atmosfere koju mogu napraviti samo skauti


A priredba je počela sjajnom konferansom mladih planinki
I još ljepšom izvedbom pjesama odredskog hora


Prikazom svojih aktivnosti


Scenskim izvedbama

Ali i izvedbom solista na nezaobilaznoj harmonici

 koji prirodu i život i druženje u prirodi, doživljavaju kao priliku za učenje, sticanje dragocjenih vještina, lično i kolektivno napredovanje, formiranje zdrave i kompletne ličnosti, kako bi jednog dana postali korisni članovi društvene zajednice.

To je u svojem uvodnom izlaganju istakao aktuelni starješina Odreda izviđača "Crni vrh" Tešanj, Mujo Pobrić, pomenuvši brojne izviđačke kadrove koji su prodefilovali kroz odred, a postali su ugledni i cijenjeni, ljekari, inžinjeri, profesori, majstori, farmaceuti, poduzetnici, itd.
Svečana akademija završena je dodjelom priznanja najistaknutijim članovima skautske organizacije u Tešnju.
Na niže navedenim snimcima su presjednik SIFBiH kao i samo neki stariji zaslužni ćlanovi kao i najmlađi kadrovi kojima su dodjeljena priznanja odreda za ovaj jubilej.














Nakon svečane akademije za učesnike i goste u tešanjskom muzeju "Eminagića konak", priređena je prigodna izložba fotografija, dokumenata, priznanja i drugih eksponata koji svjedoče o velikim dometima i nezaboravnim događajima koji su obilježili bogatu prošlost skautizma u Tešnju.





 
Ovo je samo jedan dio fotografija sa naše svečane akademije. Svi oni koji žele vidjeti i ostale fotografije mogu ih pronaći na Facebook na adresi Odred izviđača Crni vrh.
Uz skautski pozdrav
.

No comments: