Monday, 23 April 2012

SKAUTI RIČMOND DISTRIKTA OBILJEŽILI DAN PLANETE ZEMLJE


Nedavno sam listao stranice bloga pa sam primjetio da imamo dosta pisanih priloga koji su se najviše odnosili na rad izviđačke organizacije u periodu od ranih pedesetih godina prošlog milenijuma do današnjih dana. Istina, na stranicama bloga bilo je i priloga (koje smo dobivali od naših vrijednih saradnika ) iz doba aktivnosti i rada skauta na području Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca a kasnije u okviru Kraljevine Jugoslavije. U nekoliko godina nakon što je blog "stao na noge" javljaju se prilozi o sadašnjim aktivnostima skauta u Sarajevu, BiH kao i u ostalim zemljama u okruženju, pa čak i prilozi o skautima iz drugih zemalja.
U nedelju 22.04. ove godine ugledao sam ogromnu kolonu skauta iz Ričmondskog distrikta (veliki okrug koji zahvata gradove u okolici Ričmonda- Šin, Barns, Tvikenem....). Izletio sam iz svog stana i polagano se kretao za nepreglednom kolonom.
.
 Ovu veliku kolonu predvodila je muzika iza koje se kretala gradonačelnica Ričmonda (u tradicionalnom ogrtaču sa šeširom i lancem koji obilježava njen položaj)  u pratnji Vicenta Kejbla - člana vlade UK a iza kojih je ih sljedilo preko 1000 skauta.

Ispred svake skupine išao je zastavnik te grupe skauta pračene od strane starijih drugara, skauta i poriječana. Večinu ove veoma duge kolone činili su najmlađi članovi, čija razdragana lica je snimila i moja kamera. Kako li smo mi nekada bili sretni noseći zastave, uživajući boraviti sa svojim drugarima i živjeli u snovima da što brže porastemo i postanemo izviđači. Pogledajte ova razdragana lica. Danas su išli da obilježe DAN PLANETE ZEMLJE kao i nastupajući njihov praznik St. Đorđa..

Ovaj prilog posvećujem svim onim koji svoje slobodno vrijeme provode vodeći naše najmlađe generacije, naše pčelice i poletarce. Hvala vam za strpljenje, entuzijazam i volju da odnjegujete nove generacije budučih skauta u Sarajevu, u BiH i svim zemljama u okruženju. Želja nam je da njihova razdragana lica kao i priloge njihovih vođa na bilo kojoj manifestaciji vidimo i na stranicama našeg bloga.Sa našim pozdravom,
Z-D-R-A-V-O !!!
Vesko

P.S: Jedna napomena. Bloger je nedavno unio niz novina koje će (nadamo se) pomoći da i naš blog bude bolji. Ovom prilikom se zahvaljujemo našoj Zlatici na pomoći da prevladamo neke poteškoće u pripremi ovog priloga.
.

No comments: