Thursday, 14 April 2011

O MOM / NAŠEM ODREDU – Taib Šantić


Mostar i izviđi zadnjih 60 godina su jedna nerazdvojiva priča. Malo ko od stanovnika nije bio vezan za organizaciju na bilo koji način… Sve je počelo osnivanjem prvog odredaIvo Lola-Ribar”, čije tradicije nastavlja današnji odredNeretva”. Taj odred je pokrivao cijelo područje grada sa četama raspoređenim po kvartovima, od kojih su kasnije nastajali novi, tako je od članstva četeHasan Zahirović-Laca”, 7. aprila 1963. nastao odred izviđa Mithad Haćamna Balinovcu – osnivač mu je bila mjesna zajednica Zahum, a dugogodišnji starješina bio je Jusuf-Jusa Dvizac.

Članovi odreda su estvovali na mnogim akcijama i manifestacijama širom BiH i Jugoslavije, te organizovali svoja logorovanja, zimovanja, kolonije poletaraca i elica, istovremeno provodeći svakodnevnu aktivnost kroz više četa ('70-tih godina bilo ih je sedam). Povodom godišnjice osnivanja,'69. pokrenuti su Aprilski susretiIPV, na kojem su se sastajali izviđi iz cijele Jugoslavije, nekoliko puta se dešavalo da su esnici dolazili iz više od pedeset odreda iz svih republika. Jedna od specifičnosti susreta bilo je zasađivanje sadnica uGaj Aprilskih susreta”. Tokom svih tih godina posađen je veliki broj raznovrsnih sadnica, koje su uništene u požarima tokom ovog posljednjeg rata…


Jedna od specifičnosti u radu odreda bio je klub starijih izviđa ”Laca”, koji se dosta bavio kulturnim radom. Svakog petka “Zbor u 7”, na kojem su gostovale poznate ličnosti iz kulturnog, sportskog i društvenog života, pred prepunom salom na Balinovcu. Organizovali su i likovne salone, večeri poezije, takmičenja recitatora… Dobar dio tih članova je završio u Mostarskom teatru mladih, koji i danas vodi jedan od osnivača i naš dugogodišnji izviđ Sead-Sejo Đulić.


Za svu tu veliku aktivnost proglašen je dosta puta “Partizanskim odedom” i nosilac je najvećih izviđkih odlikovanja, Srebrnog i Zlatnog javorovog lista, kao i veći broj pojedinaca kroz minulo vrijeme. Danas tradicije nastavlja odred izviđa “Radobolja”, čiji je starješina Zoran Kuluš-Krcko, naš stari član, potpomognut nekolicinom starih izviđa.


Nastavlja se tradicija susreta generacija, koja se svake godine organizuje dva puta, jednom za godišnjicu osnivanja, a drugi put za vrijeme odredskog logorovanja, gdje stari izviđi budu dvodnevni gosti…Na ovoj slici br. 3 je moja uniforma iz '63. sa mnogim amblemima akcija koje sam pohodio, a sada stoji kao poklon u prostorijama OI "Radobolja", koji nastavlja tradiciju našeg odreda…Taib Šantić

No comments: