Friday 10 December 2010

KNJIGA II ČETE IGMANSKE


Nakon punih 59 godina do redakcije bloga stigla je knjiga II čete Igmanske Odreda izviđača “Slaviša Vajner Čiča”. Dugo godina nalazila se u izviđačkoj arhivi Nedžada Dizdarevića, koji ju je već dosta davno dao Zvjezdani Jovanović.



Listajući ovu sada već “staricu”, prisjećamo se pionirskih dana rada sarajevskih izviđača. U to vrijeme, svaki vodnik, načelnik čete imao je obavezu vođenja dnevnika svoje jedinice. Tako je od 1959. godine ovu knjigu pedantno vodio Zikret Ohranović-Gunđo, koji je zabilježio najznačajnije podatke o aktivnosti ove čete. Iz nje ćete vidjeti da je II četa Igmanska formirana 1953. godine a da ju je osnovao Vlado Sultanović. Nakon njega, četom su rukovodili Fuad Šišić, Eduard Ekart, Ishak Papo, Zikret Ohranović, Nedžad Dizdarević i… još mnogi drugi. Pa pogledajmo zajedno dijelove ove četne knjige.


Bilo bi izuzetno lijepo kada bi nam se javio i Gunđo, te dao svoj komentar o ovoj knjizi.



Od 1975. godine u Sarajevu, u okviru djelatnosti Doma izviđača na Mejtašu, djelovalo je i izviđačko domaćinstvo. O njegovom radu i djelatnosti više u nekom od narednih priloga.

2 comments:

gundjo said...

Hahahah i sam sam iznenađen tom knjigom jer je to bilo tako davno da sam izgubio iz pamćenja :(
Znam samo da je uz knjkgu bio skup "dokumenata" kao što su vozne karte sa putovanja "ćirom", popisi,za izlete,o sadržaju hrane koju treba pojedinačno ponjeti, evidencija izleta na Skakavac-Bukovik itd....
Postojao je almanah kluba brđana "Kondor" (kasnije nazvan "Bratsvo" jer sam i tamo bio prvi sekretar...

Vesko said...

Gundjo je iznenadjen,jer se knjiga pojavila.Ja sam iznenadjen,jer u njoj nigdje nema voda "Lasta" ciji sam ja clan bio.Sto jest jest bilo je davno,ali mislim da nisam polupao loncice.
Volio bih da mi to neko pojasni.
Pozdrav Dado Hegenberger