Wednesday 18 August 2010

RTUO – RIPV – ROT → COT – JIPV – 1965. god.

Pokušaj da SLOŽIMO KOCKICE
Nekad bilo, sad se sjećamo

Ovo je prilog nas nekadašnjih „orijentiraca“ da se zajedno podsjetimo na takmičenja u orijentaciji, da se podsjetimo na imena odreda, na takmičare koji su sačinjavali ekipe, na rezultate takmičenja, na ljude koji su organizovali i vodili takmičenja.
SAVEZ IZVIĐAČA BiH REPUBLIČKO TAKMIČENJE U ORIJENTACIJI
RTUO – RIPV – ROT
CENTRALNO ORIJENTAC
IONO TAKMIČENJE
COT - JIPV

VI RTUO KONJUHBanovići1965. 24. - 27. juni



ZABILJEŽENO NA NAŠEM BLOGU:

Ova
ko kaže Željko Majstorović:
''Sve je počelo u Rajlovcu na takmičenju u orijentaciji izviđača opštine Novo Sarajevo. Sjajna ekipa čete "Simela Šolaja" (odred "Boriša Kovačević"), u sastavu: Zlatko Ninić, Željko Majstorović, Radovan Todorović, Branko Majstorović i Milan Bošnjak, ostavila je iza sebe i ekipu sa Draganom Bulajićem i Veskom Veskovićem (i mnoge druge) i plasirala se na sresko takmičenje na Bistričak.
.
Članovi obje muške ekipe, neki, kad su se slikali, nisu ni slutili da će se sastav ekipe koja ide dalje promijeniti, da će biti jedna, koja će predstavljati odrede Saveza izviđača Novog Sarajeva. Pobijedila je i "Borišina" ženska ekipa i u istom sastavu nastavila dalje.
Našoj radosti nije bilo kraja, ali ubrzo je stiglo i razočarenje. Pošto je "Boriša" u više navrata pobjeđivao, ovog puta je u opštinskom rukovodstvu odlučeno da se na sresko takmičenje pošalju kombinovane ekipe iz više odreda.

Ovo je sjećanje Emira Omanovića: ''Naša ekipa Novog Sarajeva bila je prva na sreskom takmičenju i izborila u veoma jakoj konkurenciji plasman na republičko takmičenje, koje je održano u junu na Konjuhu. Na takmičenju na Bistričaku opštinska ekipa Novog Sarajeva bila je u sastavu: Dragan Bulajić – vođa, Željko Majstorović i Emir Omanović (svi iz OI "Boriša Kovačević"), Nikola Kozić (OI "Mladi radnik") i Asad Nuhanović (OI "Zelena dolina"). Muška ekipa: Željko Majstorović, Nikola Kozić, Emir Omanović, Dragan Bulajić i Asaf Nuhanović. Ženska ekipa: Melita Skalić, Zlatica Ninić, Vesna Dugonjić, Jasminka Alikadić i Biljana Radić. Posebno mi je bilo žao što je iz kombinovane ekipe izostavljen Zlatko Ninić, koji je izvanredno vladao topografijom i crtanjem krokija. Šta je tu je, ove kombinovane ekipe su bile vrlo jake i spremno dočekale takmičenje. Takmičenje je bilo vrlo jako. Ženska ekipa je bila uspješnija.
Kada su se vratili sa Konjuha, dvije nagrade: planinke osvojile prvo mjesto i priliku da idu u Metliku, a Ramiz Pamuk nagradu za fer-plej: kada je vidio da je tuzlanska ekipa skrenula sa staze, upozorio ih je i pomogao im je. Tuzlaci su zahvaljujući tome bili prvi, naša ekipa druga. Ipak svaka čast našem sada već rahmetli drugu Ramizu, FER-PLEJ je izviđačima važniji.

..
.
Ovako kaže Zlatica Ninić (Banović): Ovo je prilog o RTUO i COT '65, ali ne zamerite što je umešano i sresko takmičenje na Bistričaku. Verovatno je u nama bilo dosta jakog takmičarskog duha, naboja. Nas nekoliko smo mislili da se u detalje sećamo ovih takmičenja, ali nije bilo baš tako. Emir je u Švedskoj, Željko u Sarajevu, ja u Beogradu. Trebalo nam je dosta prepiske da složimo kockice. Tu nam je pomogao i Tuzlak Dragan Vasić, sa kojim sam i danas u kontaktu.

Posle pobede na Bistričaku, Opštinski savez Novo Sarajevo je organizovao sedmodnevne pripreme na Jahorini za obe ekipe. Ja sam bila ubeđena da su sa nama išli Tuzlaci, da smo se spremali za RTUO. Tek je ova fotografija, koju ja nisam imala, rešila dilemu. Mi smo se posle Bistričaka, Sreskog takmičenja, spremali za Republičko, na Konjuhu.

Bili smo u domu, mislim “Šator”. Preko dana smo obnavljali znanje iz svih disciplina, a posebno iz orijentacije u prirodi. Jednog dana smo dobili zadatak da malo okolo-naokolo odemo na vrh Jahorine. Maršrutu nam je odredio instruktor. Dan je bio tmuran, ali nas to nije sprečilo da krenemo. Međutim, naglo se spustila magla, verovatnije oblak. Magla je postala kišica, a onda prava gusta kiša. Smračilo se. Od tmurnih oblaka i guste kiše nismo mogli ni da gledamo. Odustali smo od vrha Jahorine. Večeri smo provodili uz džu-boks i “again and again”, slušali i igrali “Twist again”.

Zborno mesto svih ekipa za RTUO je bilo u Tuzli, odakle su nas kamionima prevezli na Konjuh. Na našu radost, iznenađenje ženske ekipe, sreli smo mušku ekipu izviđača iz Tuzle, naše stare poznanike. Naša ekipa u novom sastavu, u odnosu na onu iz 1963. god., ali od starih takmičarki smo bile Jasminka Alikadić i ja, Zlatica Ninić. To je bilo dovoljno za druženje naših ekipa pre takmičenja. Staza je postavljena na severnim obroncima planine Konjuh, u malom mestu Litva kod Banovića.


Kada sam objavljivala prilog o ovom takmičenju, nisam imala amblem akcije. Ideja mi je bila ova karta. Verujte da sam se mnogo trudila. Nekoliko atlasa, karata, i jedva sam pronašla ovu na kojoj je upisana Litva. Meštani su nas ispravljali da mi nismo u Banovićima. Insistirali su na tome toliko, da nisam, evo, do danas mogla zaboraviti. Podsećali su nas i na pesmu i bili oduševljeni kada su nas čuli da je pevamo. Možete li se setiti šta se to pevalo na Konjuhu? Pa naravno: "Konjuh planinom vjetar šumi, bruji".

Dogodio se jedan incident, na samom početku takmičenja. Prva kontrolna tačka nije dobro zadata. Neke ekipe su se odmah vratile, a neke su, misleći da su pogrešile, bile malo upornije. Na kraju smo se svi vratili u logor. Takmičenje je odloženo za sutradan jer je vreme poodmaklo. Nema vremena da se ispravi greška i da se svi zadaci odrade do mraka. nama je ovo baš bilo simpatično. Imali smo jedan dan za druženje. Drugi polazak je bio uspešan!

.

.

Plasman izviđača:

1. MJESTO OI „Ivo Lola Ribar“ Tuzla /1449 bodova/

Mustafa Azabagić, Hajrudin Đug, Jusuf Vezir, Drago Vasić i Sadik Đulović.

2. Savez izviđača opštine Novo Sarajevo /1367 bodova/

Dragan Bulajić, Nikola Kozić, Emir Omanović, Željko Majstorović i Asad Nuhanović.

3. OI „Milan Ličina“ Bosanski Novi /1312 bodova/

Mirzet Dizdarević, Nedžad Muftić, Jovan Drageljević, Ekrem Bužimić i Ibrahim Veletanlić.

4. OI „Huso Hodžić“ Tešanj /1252 boda/

Momčilo Spasojević, Edhem Ajanović, Kemal Hatibović, Rasim Prnjavorac, Enes Deljkić.

5. OI „Jure Galić Veliki“ Ljubuški /1197 bodova/

Miro Granić, Hase Hrnjičević, Dario Hrstić, Mirsad Cerić i Vladimir Paradžik.

6. OI „Mahmut Ibrahimpašić“ Bihać /1050 bodova/

Husein Šabanagić, Dragan Bidlović, Branko Ripp, Josip Plantak, Fahrudin Jakupović.


Plasman planinki:

1. MJESTO Savez izviđača opštine Novo Sarajevo /1290 bodova/

Zlatica Ninić, Jasminka Alikadić, Melita Skalić, Vesna Dugonjić i Biljana Radić.

2. OI „Mahmut Ibrahimpašić“ Bihać /1163 boda/

Radojka Sarač, Ismeta Šehić, Tanja Tomić, Mira Leko i Ljiljana Delić.

3. OI „Ljupko Matijević“ Lištica /1092 boda/

Iva Čavar, Zlata Čavar, Jadranka Burić, Jadranka Tepić i Azra Duraković.

4. OI „Danko Mitrov“ Teslić /1066 bodova/

Lucija Radović, Čedomila Popović, Sena Mahmutović, Marija Mamić, Nada Gačić.

5. OI „Vahida Maglajlić“ Banjaluka /953 boda/

Sena Kulenović, Borka Ducanović, Mirsada Dedić, Marija Refo i Danica Došen.

6. OI „Ivo Lola Ribar“ Tuzla /ekipa diskvalifikovana prema tačci 8. glava „Ocjenjivanje“ Propozicija RTUO/

Prelazni pehar SIBiH-a osvojio Sreski savez SARAJEVO.

Takmičarska komisija: Miralem Variščić, Mladen Stijačić, Miroslav Popović, Faruk Muštović, Faruk Hasanbegović, Midhat Buljubašić i Bećir Gribajčević.

Drugi put smo postale prvaci Bosne i Hercegovine!

Dobitnici smo prelaznog pehara kao najuspešnije ekipe!

.
Dok smo se mi radovale što idemo na COT u Metliku, muška ekipa se na rastanku slikala za sećanje sa Konjuha sa ekipom Tuzlaka.
.


.VII COT 1965. METLIKA 65. – SLOVENIJA


.


Jedini dokaz da smo bile u Metlici je ovaj pečat hotela u kome nismo odseli. Izmolila sam na recepciji da mi ga stave u knjižicu; i ova karta iz školskog atlasa.
A uspomena? Imala sam, više nemam, sliku u šorcu. Znači noge gole, a obula duboke cipele preko vunenih čarapa. Zagazila sam u plićak reke čija se jedna obala zvala Hrvatska, a druga Slovenija.

Nedavno sam dobila još jednu fotografiju "koju nisam imala". Vunene čarape, "gojzerice"! Sasvim sam sigurna da je ova fotografija sa COT-A 1965. U Metlici.

.

Svako takmičenje u orijentaciji ima iste discipline: topografija (poznavanje karte, rukovanje kompasom, crtanje itinerera, skica), signalizacija, prva pomoć, gađanje iz vazdušne puške, brzina podizanja i pakovanja šatora). Savezno je drugačije. Traje dva dana. Na jednoj kontrolnoj tački moramo napraviti bivak (ognjište, šator od šatorskih krila, skuhati jedan obrok). U zoru takmičenje se nastavlja. Proglašenje rezultata takmičenja: nekom radost, nekom ne.
Ni ovog puta nismo osvojile prvo mesto. Glavno je učestvovati!!!

Plasman ekipa iz SIBiH-a:

Planinke: Savez izviđača opštine Novo Sarajevo 3. mjesto

Izviđači: OI „Ivo Lola Ribar“ Tuzla 2. mjesto
.
Molimo sve dobronamjerne za pomoć, da svojim sjećanjima, raznim dokumentima – Vjesnicima i drugim zvaničnim glasilima, fotosima, drugim zapisima /tonskim ili video/ pripomognu u kompletiranju ove nakane. Posebno one koji raspolažu dokumentacijom za period 1974.-1991.g.

Stalno zahvalni

Bećko i Šilja i uredništvo Bloga

Posted by zlatica

P. S.: Na blogu Odreda "Marjan" iz Splita Šilja je pronašao fotografiju sa COT-a u Metlici. Sada imamo dvije slike sa tog takmičenja: ženska ekipa BiH i ova. Možda još neko ima neku sliku sa bilo kog od ovih takmičenja. Dodat ćemo je, kao i ovu.



1 comment:

Vesko said...

Dodali smo jednu fotografiju u post o RTUO i COT za 1965. godinu.