Friday 6 August 2010

EKSPEDICIJA U KANJONU RAKITNICE – Bećko Gribajčević


Vama je već poznato da je održana izviđačka kadrovska škola na Boračkom jezeru za načelnike četa i vodnike, uz učešće mladih sarajevskih izviđača i planinki, članova Odreda “6. april”. Škola je održana u periodu od 27. 6. do 10. 7. 2010. na terenu “Izviđačkog centra Zenica”, koji ima izvrsne uslove za izvođenje škole i taborovanje. Instruktorski tim od četiri člana na školi bio je mješovit, tu su bili instruktori iz Zenice i Sarajeva. Pogledajte nekoliko snimaka učesnika škole i taborovanja koji će ostati svim učesnicima u nezaboravnom sjećanju.









































Međutim, na radost nas, instruktorskog tima, i svih polaznika škole, posjetio nas je Edin Durmo, ostao sa nama i u program škole unio i izveo niz izuzetno zanimljivih i korisnih aktivnosti. A o tome piše i Oslobođenje od 29. 07. 2010.
Edin Durmo je poznat izviđač iz Zenice, iz prijeratnog doba, a sada osnivač Kluba ekstremnih sportova “Scorpio” i vlasnik popularnog Sportskog edukacionog ekološkog centra na Smetovima – Zenica.











... ZENIČKI KLUB EKSTREMNIH SPORTOVA "Scorpio" provodi ljetnih dana niz atraktivnih i korisnih aktivnosti. Bili su tako sa izviđačima u kanjonu Rakitnice. Na Boračkom jezeru je održana izviđačka kadrovska škola u organizaciji Saveza izviđača Zenice, u sklopu koje je Scorpio realizirao dio obuke koji je sadržao posjetu kanjonu Rakitnice, gdje je izvedeno spuštanje niz uže (tzv. abzejl) sa cjelokupnim poligonom spretnosti i aktivnostima na vodi, kao što su spust u čamac, forsiranje Rakitnice čamcem, zip-line preko kanjona Rakitnice, itd. Ovom jednodnevnom programu prethodile su pripreme od dva dana u samom kampu izviđača, uz učešće 50 polaznika izviđačke kadrovske škole.
Ovo je prvi put u historiji Saveza izviđača BiH da se u zvanični program uvode ovakve aktivnosti i to kao ogledne, a trebalo bi da u budućnosti budu zastupljene u svim nivoima, s obzirom na to da je to prirodan slijed izviđačkih aktivnosti. Ove kreativne aktivnosti mogu biti jako korisne u stvarnim slučajevima spašavanja, forsiranja, traženja, evakuacija i svih drugih situacija gdje se primjenjuju ovakve vještine i znanja, kažu iz ovog kluba. Nakon toga su organizirali svoj tradicionalni kanjoning u Rakitnicu i Mostarsku Bijelu…

(Oslobođenje od 29. 07. 2010., str. 46.)



No comments: